Procesom pridruživanja Srbije EU rašće cene nekretnina

Bez autora
Feb 06 2014

Tržište nekretnina u Srbiji, i pored aktuelne krize, u narednim godinama bi moglo da bude najisplativije za ulaganje, sudeći po iskustvu zemalja koje su proteklih decenija bile u procesu pridruživanja i postale članice Evropske unije. Statistički podaci uglednih evropskih finansijskih institucija pokazuju da proces pridruživanja Evropskoj uniji neminovno dovodi do povećanja cene kvadrata, pa se tako u narednim godinama mogu očekivati značajnija pomeranja i na domaćem tržištu nekretnina. Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije, govore u prilog tvrdnji da su cene nekretnina u Srbiji, i posebno u Beogradu, na najnižem nivou još od devedesetih godina prošlog veka. Samo u prošloj godini cene su pale za oko pet odsto, a prema nekim pokazateljima čak i do 15 odsto.

Procesom pridruživanja Srbije EU rašće cene nekretninaTržište nekretnina u Srbiji, i pored aktuelne krize, u narednim godinama bi moglo da bude najisplativije za ulaganje, sudeći po iskustvu zemalja koje su proteklih decenija bile u procesu pridruživanja i postale članice Evropske unije.

Statistički podaci uglednih evropskih finansijskih institucija pokazuju da proces pridruživanja Evropskoj uniji neminovno dovodi do povećanja cene kvadrata, pa se tako u narednim godinama mogu očekivati značajnija pomeranja i na domaćem tržištu nekretnina.

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije, govore u prilog tvrdnji da su cene nekretnina u Srbiji, i posebno u Beogradu, na najnižem nivou još od devedesetih godina prošlog veka.

Samo u prošloj godini cene su pale za oko pet odsto, a prema nekim pokazateljima čak i do 15 odsto.

Šta srpsko tržište kapitala može da očekuje u narednim godinama, koje će biti posvećene procesu pridruživanja i dobijanju punopravnog članstva u EU, najbolje ilustruju podaci Evropskog biroa za statistiku (Eurostat).

Ove podatke je analizirala Katarina Štajner iz Odelenja za istraživanje inostranih tržišta Austrijske nacionalne banke i došla do zaključka da su cene nekretnina konstatno rasle u zemljama centralne i jugoistočne Evrope, koje su prošle kroz proces pridruživanja EU i postale punopravni članovi.

Taj rast, prema njenoj analizi, izazvan je prilivom stranih investicija, povećanjem prihoda gradjana i dostupnijim kreditima za kupovinu nekretnina.

Kretanje na tržištu nekretnina, uoči i u prvim godinama pridruženja EU, posebno je bilo interesantno za Hrvatsku, pa se Ekonomski institut u Zagrebu u posebnoj studiji pozabavio ovom temom.

Viši naučni saradnik ovog Instituta Željko Lovrinčević je ustanovio da su sve zemlje nove članice EU nakon ulaska u Uniju zabeležile povećanje cena nekretnina, i to u proseku za 25,7 odsto na nacionalnom novou i 26,9 odsto u glavnim gradovima.

- Najdramatičnije povećanje, veće od 40 odsto, 2005. godine u novim zemljama članicama EU zabeleženo je u glavnim gradovima Poljske i Letonije, a na nacionalnom nivou su cene u godini ulaska u EU najviše povećane u Estoniji i u Poljskoj (28,9 odsto i 34,7 odsto)-  naveo je Lovrinčević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik