Prodaja goriva za setvu od aprila

Bez autora
Mar 21 2013

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da će prodaja goriva za prolećnu setvu početi 1. aprila, po regresiranim cenama nižim za 50 dinara po litru od tržišnih. U toku je tender za izbor najpovoljnijeg isporučioca dizela. Međutim, privatni naftaši protestuju zbog datih uslova jer njih ne može da ispuni 80 odsto pumpi u zemlji. Pored najniže cene, prema kriterijumima, učesnik na tenderu mora ima najmanje 200 pumpi, rezerve dizela i da garantuje isporuke za prolećnu setvu od 105 miliona litara goriva: 80 odsto dizela D2 i 20 procenata evrodizela. Privatni naftaši kažu da to može samo NIS. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović smatra da Ministarstvo poljoprivrede, očigledno, ne razume kako funkcionše nafno tržište kada je uspostavilo takve koje može da zadovolji samo jedna kompanija. Udruženje naftnih kopanija je predložilo Ministarstvu poljoprivrede da omogući poljoprivrednicima da gorivo za prolećnu setvu kupe na bilo kojoj benzinskoj stanici koja im odgovara, a da kasnije mogu da ostvare pravo na regresiranu cenu i povraćaj akciza.

Prodaja goriva za setvu od aprilaProdaja goriva za prolećnu setvu počeće 1. aprila, po regresiranim cenama nižim za 50 dinara po litru od tržišnih, potvrdili su RTS-u u Ministarstvu poljoprivrede. U toku je tender za izbor najpovoljnijeg isporučioca dizela. Međutim, privatni naftaši protestuju zbog datih uslova.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je za RTS da će prodaja goriva za prolećnu setvu početi 1. aprila, po regresiranim cenama nižim za 50 dinara po litru od tržišnih. U toku je tender za izbor najpovoljnijeg isporučioca dizela. Međutim, privatni naftaši protestuju zbog datih uslova jer, kažu, njih ne može da ispuni 80 odsto pumpi u zemlji.

Pored najniže cene, prema kriterijumima, učesnik na tenderu mora ima najmanje 200 pumpi, rezerve dizela i da garantuje isporuke za prolećnu setvu od 105 miliona litara goriva: 80 odsto dizela D2 i 20 procenata evrodizela. Privatni naftaši kažu da to može samo NIS.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović smatra da Ministarstvo poljoprivrede, očigledno, ne razume kako funkcionše nafno tržište kada je uspostavilo takve koje može da zadovolji samo jedna kompanija.

"Udruženje naftnih kopanija je predložilo Ministarstvu poljoprivrede da omogući poljoprivrednicima da gorivo za prolećnu setvu kupe na bilo kojoj benzinskoj stanici koja im odgovara, a da kasnije mogu da ostvare pravo na regresiranu cenu i povraćaj akciza", kaže Mićović.

Javno otvaranje ponuda održaće se 25. marta. U resornom minstarstvu kažu da su pre javnog poziva razgovarali sa privatnim naftašima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da niko nije favorizovan i da su, na javnom pozivu, svi dobrodošli.

"Na sastanku smo razmatrali mogućnosti i Udruženje naftnih kompanija je reklo da je spremno i, evetualno, da se udruži više partnera na tržištu da se pojavi kao podnosilac zahteva na javnom pozivu", naveo je Milovanović.

Poljoprivrednici traže da isporuka goriva počne što pre, jer su već u zaostatku. Nije im važno na kojim pumpama se gorivo isporučuje, ali kažu da problem predstvalja manjak benzinskih pumpi po selima. Ističu da nije dobro što moraju unapred da plate gorivo a tek posle da dobiju subvencije.

Poljoprivrednici će dizel moći da kupuju od aprila do kraja maja u više navrata, a ne odjednom kao do sada. Zahteve za povraćaj novca moći će da prilažu od 1. maja.

Miloš Milovanović kaže da će ratari moći gorivo da kupuju koliko god puta žele, ali će, sa zahtevom za refundaciju troškova ministarstvu poljoprivrede moći da se obrate samo jednom.

Za prolećne radove poljoprivrednicima sleduje 60 litara po hektaru obradivog zemljišta, koje su upisali u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Iz Ministarstva apeluju na one koji nisu u Registru da se što pre prijave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik