Produktna berza: Dvostruko veći promet

Bez autora
Mar 16 2014

U protekloj nedelji, na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu, zabeležen je dvostruko veći berzanski promet poljoprivrednih proizvoda, u odnosu na prethodnu nedelju. Ne samo da se količinski obim prometa, koji je ove nedelje iznosio 3.193.697 kilograma više nego duplirao, nego je i registrovani vrednosni obim prometa od 61.957.620,56 dinara, više nego dvostruko veći. Zasluge za porast ovonedeljnog berzanskog prometa ima kukuruz, koji i dalje dominira u trgovanju na "Produktnoj berzi" i koji sa prometovanih 2.776.697 kilograma, učestvuje sa preko 90 odsto u strukturi ukupno ostvarenog nedeljnog prometa. Kukuruzom standardnog kvaliteta, uključujući i standardni procenat vlage, trgovano je u cenovnom rasponu od 16,80 – 17,50 dinara za kilogram, bez PDV-a, sa jasno izraženim uzlaznim cenovnim trendom tokom nedelje.

Produktna berza: Dvostruko veći prometU protekloj nedelji, na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu, zabeležen je dvostruko veći berzanski promet poljoprivrednih proizvoda, u odnosu na prethodnu nedelju. Ne samo da se količinski obim prometa, koji je ove nedelje iznosio 3.193.697 kilograma više nego duplirao, nego je i registrovani vrednosni obim prometa od 61.957.620,56 dinara, više nego dvostruko veći.

Zasluge za porast ovonedeljnog berzanskog prometa ima kukuruz, koji i dalje dominira u trgovanju na "Produktnoj berzi" i koji sa prometovanih 2.776.697 kilograma, učestvuje sa preko 90 odsto u strukturi ukupno ostvarenog nedeljnog prometa. Kukuruzom standardnog kvaliteta, uključujući i standardni procenat vlage, trgovano je u cenovnom rasponu od 16,80 – 17,50 dinara za kilogram, bez PDV-a, sa jasno izraženim uzlaznim cenovnim trendom tokom nedelje. Ovakav trend prouzrokovao je i rast ponderisane nedeljne cene u odnosu na prethodnu nedelju i to za 3,62 odsto. Prosečna cena kukuruza standardnog kvaliteta ove nedelje iznosila je 18,89 dinara za kilogram, sa PDV-om, odnosno 17,17 dinara za kilogram, bez PDV-a. Trgovanje kukuruzom sa povećanom vlagom u odnosu na maksimalne vrednosti predviđene SRPS standardom, bilo je nešto manje zastupljeno nego prethodne nedelje, ali je i njegova cena otišla na gore. U okviru istrgovanih 125 tona sa sadržajem vlage od 16,5% – 17%, postignuta je cena u rasponu od 15,50 – 15,80 dinara za kilogram, bez PDV-a, konsekventno procentu vlage.

I dok je tržište pšenice prošlogodišnjeg roda i dalje potpuno pasivno, svakako glavnu vest ovonedeljnog trgovanja, pored daljeg rasta cene kukuruza, predstavlja podatak o prvom ovosezonskom trgovanju pšenice novog roda, odnosno roda 2014.godine. Berzanska kupoprodaja pšenice na zeleno, uz klauzulu avansnog plaćanja, sa predviđenom isporukom u julu ove godine, registrovana je u količini od 150 tona po ceni od 17,05 dinara za kilogram, sa PDV-om, odnosno 15,50 dinara za kilogram, bez PDV-a. Ovaj podatak predstavlja startnu cenovnu poziciju nove pšenice, a dalji cenovni trend biće određen kako kondicijom nove pšenice, tako i svetskim cenama ali i kursom domaće valute.

Pored kukuruza i pšenice novog roda, na listingu ovonedeljnog trgovanja na "Produktnoj berzi", našla su se i mineralna đubriva i to urea u količini od 21 tone, po ceni od 34,80 dinara za kilogram, bez PDV-a i stabilizovani amonijum-nitrat, frankiran kupcu u količini od 121 tone po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 29,82 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Dalji rast cene kukuruza uslovio je i dalji rast indeksne vrednosti PRODEX-a, kao generičkog pokazatelja cena u domaćem agraru. Ovaj indeks u petak, 14. marta 2014. godine, beleži vrednost od 218,72 indeksnih poena, što je za 2,78 indeksnih poena više nego prošle nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik