Produktna berza: Počelo trgovanje sojom novog roda

Bez autora
Sep 08 2013

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 2. do 6. septembra 2013. godine realizovan je promet od 795,92 tone robe, koji je za 66,67 posto manji nego prethodne nedelje. Veće učešće soje u prošlonedeljnom trgovanju uticalo je da finansijska vrednost prometa koja je iznosila 22.166.496 dinara ne bude u direktnoj korelaiji sa pokazateljem o padu količinskog prometa, tako da pad novačane vrednosti prometa u odnosu na prethodnu nedelju iznosi 48,57 posto. Prva trgovanja sojom novog roda su najznačajnija vest sa “Produktne berze”. Na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora, ostvarena je prosečna cena trgovanja od 47,35 dinara za kilogram. U odnosu na očekivanja koja su najjasnije artikulisana na terminskom tržištu, kada se ovom robom u tzv. trgovanju na zeleno trgovalo po ceni od oko 33 dinara za kilogram, ovo je prijatno iznenađenje za proizvođače.

Produktna berza: Počelo trgovanje sojom novog rodaNa “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 2. do 6. septembra 2013. godine realizovan je promet od 795,92 tone robe, koji je za 66,67 posto manji nego prethodne nedelje.

Veće učešće soje u prošlonedeljnom trgovanju uticalo je da finansijska vrednost prometa koja je iznosila 22.166.496 dinara ne bude u direktnoj korelaiji sa pokazateljem o padu količinskog prometa, tako da pad novačane vrednosti prometa u odnosu na prethodnu nedelju iznosi 48,57 posto.

Prva trgovanja sojom novog roda su najznačajnija vest sa “Produktne berze”. Na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora, ostvarena je prosečna cena trgovanja od 47,35 dinara za kilogram. U odnosu na očekivanja koja su najjasnije artikulisana na terminskom tržištu, kada se ovom robom u tzv. trgovanju na zeleno trgovalo po ceni od oko 33 dinara za kilogram, ovo je prijatno iznenađenje za proizvođače. Iskustvo međutim govori, da su prve zaljučene cene u velikoj meri pod uticajem cena soje prošlogodišnjeg roda koje su iznosile oko 60 dinara za kilogram, tako da ove prve cene ipak treba uzeti sa blagom rezervom. Iz sektora soja kompleksa u nedelji za nama trgovano je još sojinom sačmom sa 44% proteina. Cena je iznosila 75,96 dinara za kilogram, što je identično ceni iz prethodne nedelje.

Cena kukuruza se stabilizovala oko ravnotežnog nivoa od oko 13 dinara za kilogram, a prosečna cena trgovanja je iznosila 14 dinara za kilogram. Realizovana prošlonedeljna prosečna cena za 1,24 posto je veća nego prethodne nedelje. Kukuruza u ponudi ima dovoljno, pri čemu je i dalje ozbiljna barijera u trgovanju kvalitet prošlogodišnjeg roda. Približavanjem berbe ranih hibrida novog kukuruza dodatno se umanjuje interes tražnje za prošlogodišnjim kukuruzom.

Tržište pšenice je još stabilnije od tržišta kukuruza. Cena od 16 dinara za kilogram je bila dominantna u trgovanju ovom robom. Međutim, za razliku od tržišta kukuruza kod pšenice uzdržanija strana su bili prodavci. Vlasnici hlebnog zrna nisu preterano zainteresovani da prodaju svoju robu po aktuelnim cenama. Ko će u ovoj psihološkoj borbi biti dobitnik pokazaće period pred nama. Prosečna cena od 17,26  dinara za kilogram je inače za 1,07 posto viša od cene trgovanja u prethodnoj nedelji.

PRODEX je u petak, 6. septembra 2013. godine iznosio tačno 190,00 indeksnih poena. Soja novog roda je znatno ispod cene prošlogodišnje soje i to je uticalo da je nivo berzanskog indeksa manji u odnosu na prošli petak za 5,09 indeksnih poena. Inače vrednost berzanskog indeksa u odnosu na isti period prošle godine je manja za 30 posto, a to je odaraz opšteg pada nivoa cena primarnih poljoprivrednih proizvoda u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik