Produktna berza: Promet skoro duplo veći

Bez autora
Mar 02 2014

Nedelja, tokom koje je na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu prometovano tek nešto preko 1.000 tona poljoprivrednih proizvoda, odnosno 1.064.453 kilograma, nije donela bitnija cenovna pomeranja osim na tržištu kukuruza. No i tako skroman promet je skoro duplo veći u odnosu na prethodnu nedelju. Konsekventno i vrednosni obim promet od 27.820.983,31 dinar, udvostručio se u odnosu na prethodni izveštaj. S obzirom na cenovna pomeranja kukuruz je u strukturi ukupnog prometa participirao sa preko 68 odsto. Trgovano je kako kukuruzom sa sadržajem vlage u skladu sa SRPS standardom tako i kukuruzom sa povećanim sadržajem vlage. Kukuruz, vlage do 16%, prometovan je u količini od 50 tona po ceni od 16,50 dinara za kilogram. Kukuruzom standardnog kvaliteta trgovano je u količini od 678.453 kilograma, po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 17,51 dinara za kilogram, što je za 2,64 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Produktna berza: Promet skoro duplo veći u odnosu na prethodnu nedeljuNedelja, tokom koje je na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu prometovano tek nešto preko 1.000 tona poljoprivrednih proizvoda, odnosno 1.064.453 kilograma, nije donela bitnija cenovna pomeranja osim na tržištu kukuruza. No i tako skroman promet je skoro duplo veći u odnosu na prethodnu nedelju. Konsekventno i vrednosni obim promet od 27.820.983,31 dinar, udvostručio se u odnosu na prethodni izveštaj.

S obzirom na cenovna pomeranja kukuruz je u strukturi ukupnog prometa participirao sa preko 68 odsto. Trgovano je kako kukuruzom sa sadržajem vlage u skladu sa SRPS standardom tako i kukuruzom sa povećanim sadržajem vlage. Kukuruz, vlage do 16%, prometovan je u količini od 50 tona po ceni od 16,50 dinara za kilogram. Kukuruzom standardnog kvaliteta trgovano je u količini od 678.453 kilograma, po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 17,51 dinara za kilogram, što je za 2,64 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju. Drugim rečima ove nedelje je nakon dvonedeljnog pada cene, kukuruz ponovo poskupeo i to za skoro pola dinara po kilogramu, dostižući ponovo cenovni nivo sa početka februara od 16,00 dinara za kilogram, posmatrano po pojedinačnim poslovima. Sa cenovnog aspekta situacija na tržištu kukuruza, od početka godine na ovamo, odvija se po principu "toplo-hladno", kao rezultat smanjenja ili povećanja izvoznih aktivnosti, zbog čega su i bilo kakve ozbiljnije procene o daljem cenovnom trendu na ovom tržištu, vrlo nezahvalne.

Pšenicom se već drugu nedelju za redom ne trguje na "Produktnoj berzi", dok je soja koja ove nedelji beleži promet od 125 tona, pojeftinila za oko 1,00 dinara za kilogram u odnosu na cenu od pre dve nedelje, beležeći aktuelnu cenu od 60,41 dinara za kilogram.

Veoma aktivno je bilo i tržište uree, gde je u okviru istrgovanih 165 tona, postignuta prosečna cena od 38,38 dinara za kilogram, što je nešto niže nego prethodne nedelje i kreće se na niovu od oko 300 eura za tonu, bez PDV-a, računato po srednjem kursu NBS.

Od ostalih proizvoda sa listinga registrovan je još samo jedan berzanski posao kupoprodaje suncokretove sačme i to u količini od 46 tona po ceni od 26,76 dinara za kilogram, što je identično prošlo nedeljnoj ceni.

Sa stanovišta PRODEX-a, prošlonedeljni rast cene kukuruza uslovio je i rast vrednosti ovog indeksa. U petak, 28. februara 2014. godine, njegova vrednost iznosi 213,63 indeksnih poena, što je za 1,10 indeksnih poena više, u odnosu na prošli petak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik