Produktna berza: Rast cene pšenice, kukuruz i soja u padu

Bez autora
May 15 2022

Mnogo veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležena je tokom cele nedelje na robno-berzanskom tržištu.

Pšenica beleži rast cene i novi cenovni maksimum, dok s druge strane cene kukuruza i soje su u padu. Ukupno je prometovano 4.380 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 224.221.800,00 dinara.

Na tržištu kukuruza, od početka nedelje bila je primetna povećana ponuda, dok su kupci bili manje zainteresovani za kupovinu. Ponude su se početkom nedelje kretale na cenovnom nivou od 33,70 do 34,50, da bi usled slabije tražnje, došlo do negativnog cenovnog trenda.

Krajem nedelje kukuruz je bio nuđen po nižim cenama, od 32,80 do 33,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u rasponu cena od 33,00 do 34,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 33,33 dinara po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja pad cene od 1,98% u odnosu na prošlu nedelju. Trgovalo se i kukuruzom sa povišenim procentom vlage u cenovnom rasponu od 33,20 do 33,70 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi, ove nedelje beleži pšenica. Povećana aktivnost učesnika na ovom tržištu, u odnosu na prethodni period, dovela je do nove rekordne cene ove žitarice.

Trgovanje pšenicom započeto je po ceni od 39,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, a kako je nedelja odmicala, ponude su dostizale viši cenovni nivo. Najviša ponuđena cena bila je 41,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, međutim realizovanih ugovora na ovom nivou nije bilo.

Krajem nedelje, realizovani ugovori su dostigli cenu od 40,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je najviša registrovana cena za pšenicu rod 2021. godine. U odnosu na prošlu nedelju, ova žitarica beleži rast cene od 1,14%. Ovonedeljna ponder cena iznosi 40,19 din/kg bez PDV-a.

S druge strane, za razliku od tržišta žitarica, tržište soje je kako je nedelja odmicala bilo u padu. Početkom nedelje soja je trgovana po ceni od 82,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok su ponude dostizale i više cenovne nivoe. Međutim, tražnja na dosta nižem cenovnom nivou od ponude je tokom nedelje ukazivala na tendenciju pada cene ove uljarice. Ugovori tokom nedelje zaključivani su na nižem cenovnom nivou u odnosu na početak nedelje, od 79,00 do 80,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Soja na paritetu CPT trgovana je po ceni od 82,70 dinara po kilogramu bez PDV-a. Na samom kraju nedelje zabeležena je potpuna pasivnost učesnika na ovom tržištu. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 80,16 dinara po kilogramu bez PDV-a, što ukazuje na negativan trend kretanja od -4,46%, u odnosu na prošlu nedelju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik