Produktna berza: Srpska pšenica jedna od najskupljih u Evropi

Bez autora
May 25 2014

Na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu u periodu od 19. do 23. maja 2014. godine promet je bio veoma mali – svega 473 tona robe, što je za 33,10 odsto manje od količinskog prometa iz prethodme nedelje, a finansijska vrednost prometa iznosila je 11.675.400 dinara, što je za 54,41 odsto manje od vrednosti prometa iz prethodnog nedeljnog perioda. Praktično jedina roba koja je bila predmet "ukrštenih" interesa ponude i tražnje je bila pšenica. Na svetskim tržištima hlebno zrno već treću nedelju za redom je u padu, a kod nas ova roba dostiže sezonski maksimum na nivou od 23,00 dinara za kilogram bez PDV. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je značajan rast od 4,55 odsto.

Produktna berza: Srpska pšenica jedna od najskupljih u EvropiNa "Produktnoj berzi" u Novom Sadu u periodu od 19. do 23. maja 2014. godine promet je bio veoma mali – svega 473 tona robe, što je za 33,10 odsto manje od količinskog prometa iz prethodme nedelje, a finansijska vrednost prometa iznosila je 11.675.400 dinara, što je za 54,41 odsto manje od vrednosti prometa iz prethodnog nedeljnog perioda.

Praktično jedina roba koja je bila predmet "ukrštenih" interesa ponude i tražnje je bila pšenica. Na svetskim tržištima hlebno zrno već treću nedelju za redom je u padu, a kod nas ova roba dostiže sezonski maksimum na nivou od 23,00 dinara za kilogram bez PDV. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je značajan rast od 4,55 odsto. Ako se neko tržišno ponašanje može tumačiti psihološkim faktorom, onda se to odnosi upravo na proteklu nedelju. Neizvesnost, nedovoljna informisanost i strah generisali su upravo ovakvo tržišno ponašanje. Što se pre saznaju razmere štete i izvrše što je moguće preciznije korekcije bilansa osnovnih poljoprivrednih kultura za predstojeću 2014./15 godinu, utoliko pre će se i tržište smiriti i redefinisati nove pozicije ponude i tražnje za naredni period. Trenutno naša pšenica je jedna od najskupljih u Evropi.

Nezapamćen podatak za istorijat poslovanja "Produktne berze" jeste činjenica da se kukuruzom SRPS kvaliteta u toku jednog nedeljnog trgovanja nije uopšte trgovalo.

PRODEX  je na osnovu značajnog rasta cene pšenice došao do najveće vrednosti u poslednjih 11 meseci i zaustavio se na poziciji od 226,62 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak porast za 1,87 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik