Program zapošljavanja u škripcu

Bez autora
Aug 29 2013

Od predviđene 3,4 milijarde dinara za zapošljavanje, Vlada će posle rebalansa budžeta ove godine izdvojiti manje od milijardu i dvesta miliona. U filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje privremeno su prestali da potpisuju ugovore o novim merama zapošljavanja. U problemu su preduzetnici koji su već otvorili radnje, a nemaju sredstva za rad i poslodavci koji su primili novozaposlene očekujući novac za opremanje radnih mesta. U filijali u Kragujevcu kažu da obustavljaju nove programe zapošljavanja, osim onih koji se odnose na osobe sa invaliditetom. Mirjana Stanković iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu kaže da mnogi preduzetnici kojima su ova sredstva krajnje neophodna mogu ili da odjave radnje ili da privremeno odjave radnje dok se ne reguliše situacija. Odnosno da imamo jasan stav o daljim aktivnostima odnosno da li ćemo zaključivati ugovore u kom obimu i kojoj dinamici, kaže Stanković...

Program zapošljavanja u škripcuU filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje privremeno su prestali da potpisuju ugovore o novim merama zapošljavanja. U problemu su preduzetnici koji su već otvorili radnje, a nemaju sredstva za rad i poslodavci koji su primili novozaposlene očekujući novac za opremanje radnih mesta.

Od predviđene 3,4 milijarde dinara za zapošljavanje, Vlada će posle rebalansa budžeta ove godine izdvojiti manje od milijardu i dvesta miliona. U filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje privremeno su prestali da potpisuju ugovore o novim merama zapošljavanja. U problemu su preduzetnici koji su već otvorili radnje, a nemaju sredstva za rad i poslodavci koji su primili novozaposlene očekujući novac za opremanje radnih mesta.

U filijali u Kragujevcu kažu da obustavljaju nove programe zapošljavanja, osim onih koji se odnose na osobe sa invaliditetom.

Mirjana Stanković iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu kaže da mnogi preduzetnici kojima su ova sredstva krajnje neophodna mogu ili da odjave radnje ili da privremeno odjave radnje dok se ne reguliše situacija.

"Odnosno da imamo jasan stav o daljim aktivnostima odnosno da li ćemo zaključivati ugovore u kom obimu i kojoj dinamici", kaže Stanković.

I u Vranju, gde je bez posla više od 30 hiljada ljudi, obaveštavaju nezaposlene da nema dovoljno novca za programe zapošljavanja.

Predstavnik odnosa sa javnošću Službe za zapošljavanje u Vranju Dragana Nakić kaže da korisnicima usluga koji su dobili odluke savetuje da trenutno odlože aktivnosti, aktivnosti koje se tiču registracije preduzetničkih radnji.

"Ukoliko se odnose na program samozapošljavanja ili kada je reč o programu stručne prakse savetujemo poslodavcima koji su dobili odluke da trenutno obustave", kaže Nakić.

Do posla se sve teže dolazi, kaže Radmila Vasiljević, koja nema posla.

"Frizer sam tako da mi nije teško ni zapošljavanje, međutim nešto trenutno baš ne ide", kaže Radmila.

U centrali Nacionalne službe zapošljavanja ne mogu da procene koliko će nedostatak sredstava uticati na broj zaposlenih u ovoj godini. Ohrabruje podatak da je za godinu dana nezaposlenost ipak smanjena.

"Stopa nezaposlenosti beleži pad i to sa 25,5 odsto koliko je bila u aprilu 2012. godine, na 24,1 odsto, što je za oko 1,4 procentna poena", rekao je Vladan Božović, načelnik u Republičkom zavodu za statistiku.

Zbog manjeg budžeta za zapošljavanje, ne možemo znatno smanjiti ni sivu ekonomiju. Statističari tvrde da od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, njih 18 odsto, tj. skoro svaki peti, radi na crno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik