Proizvođači namještaja isplivali iz krize

Bez autora
Nov 30 2020

Proizvođači namještaja u Srpskoj uspjeli su sustići prošlogodišnji rezultat uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona pa je nakon pada od 53 odsto u aprilu izvoz u oktobru za 16 odsto premašio plasman tih proizvoda u istom mjesecu lani.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da ne postoji privredni subjekt koji na neki način nije osjetio posljedice ove krize.

- Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini oborili sve rekorde, a onda je lani došlo do usporavanja pa čak i pojave negativnih trendova. Došlo je do određenih poremećaja jer su pojedini proizvođači smanjili proizvodnju namještaja za oko 30 odsto, a neki su prestali da se bave tom djelatnošću, a inače su imali veliko učešće u proizvodnji - pojasnio je Šinik.

Dodao je da je ova godina dobro počela, od realizacije ugovora sa “Šumama RS” do proizvodnje i plasmana te da su drvoprerađivači bili uvjereni da slijedi povratak na put napretka.

- Situacija se krajem marta zakomplikovala, da bi u aprilu imali najlošiji rezultat u ovoj godini. Naime, u aprilu je zabilježen pad proizvodnje namještaja za 81 odsto u odnosu na april 2019. godine i pad izvoza tih proizvoda za 53 odsto u odnosu na isti period lani. Ušli smo u period velike neizvjesnosti, a oporavak je uslovljen situacijom na nama najvažnijim tržištima, a to su zemlje EU Njemačka, Italija, Francuska i Austrija, kao i region te zemlje EFTA poput Švajcarske, Lihtenštajna i Norveške. Počelo je zatvaranje granica pa je protok robe bio usporen - podsjetio je Šinik i dodao da je roba ipak pronalazila put do tržišta uz veće troškove transporta koridorima i duža čekanja. Dodaje da se svjetlo na kraju tunela pokazalo tek u junu, kada počinje vraćanje u koliko-toliko normalno stanje.

- Za deset mjeseci ove godine, uprkos svim poteškoćama i katastrofalnim rezultatima u aprilu, uspjeli smo sustići prošlogodišnji nivo i proizvodnje i izvoza, odnosno ukupan izvoz drvoprerađivačke industrije i namještaja zaostaje za svega 2,3 odsto za onim u prošloj godini - rekao je Šinik. Naglasio je da je lani za deset mjeseci izvezen namještaj vrijedan 185,5 miliona maraka, dok je u istom periodu ove godine plasman tih proizvoda “težak” 182 miliona maraka. Srpska je u prošloj godini od januara do kraja oktobra uvezla namještaj vrijedan oko 34 miliona, dok je lani na domaće tržište stigao namještaj vrijednosti oko 39 miliona KM.

- Ako posmatramo samo rezultat u oktobru, izvoz je za 16 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sve ovo možemo smatrati vrlo dobrim rezultatima, uzimajući u obzir novonastalu situaciju. Očekujem da se ovakav rezultat zadrži do kraja godine, uprkos najavama nekih novih zaključavanja u Evropi - istakao je Šinik. Naglasio je da je dobro poznato da je godina nakon krize uvijek najteža, ali da ima osnova da se u idućoj godini očekuje skroman rast u industriji namještaja.

Zaposleni

Lazo Šinik je rekao da je u industriji namještaja u Srpskoj zaposleno oko 4.000 radnika. Naglasio je da je uprkos krizi u toj grani privrede za deset mjeseci ove godine broj zaposlenih povećan za oko 3,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik