Projekat Srbije i Crne Gore - Odmor za sve

Bez autora
Mar 14 2013

Danas je u hotelu “Ramada” u Podgorici održana konferencija za novinare povodom početka projekta “Odmor za sve” (Holiday4all), radne grupe Calypso programa iniciranog od strane Evropske komisije, koji zajednički sprovode Turistička organizacija Srbije (TOS), Dunavski centar za kompetenciju i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG). Projekat “Odmor za sve” je jedan od rezultata dobre saradnje između turističkih organizacija Crne Gore i Srbije koje su inicijatori i drugih projekata, prepoznatih u delu jugoistočne Evrope kao kreativni i konkurentni na globalnom tržištu. TOS i NTO CG su aktivne članice Evropske komisije za turizam i putovanja gde u punom kapacitetu zastupaju interes regiona u pravcu kreiranja turističkih proizvoda i promocije na vanevropskim tržištima, poput kineskog, japanskog, indijskog ili prekookeanskog, što je i jedan od bitnih strateških ciljeva i opredeljena obe zemlje. Projekat pruža priliku da, putem finansiranja od sredstava Evropske komisije, nove kategorije potencijalnih turista budu upoznate sa turističkom ponudom u periodu van sezone.

Projekat Srbije i Crne Gore - Odmor za sveDanas je u hotelu “Ramada” u Podgorici održana konferencija za novinare povodom početka projekta “Odmor za sve” (Holiday4all), radne grupe Calypso programa iniciranog od strane Evropske komisije, koji zajednički sprovode Turistička organizacija Srbije (TOS), Dunavski centar za kompetenciju i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Projekat “Odmor za sve” je jedan od rezultata dobre saradnje između turističkih organizacija Crne Gore i Srbije koje su inicijatori i drugih projekata, prepoznatih u delu jugoistočne Evrope kao kreativni i konkurentni na globalnom tržištu. TOS i NTO CG su aktivne članice Evropske komisije za turizam i putovanja gde u punom kapacitetu zastupaju interes regiona u pravcu kreiranja turističkih proizvoda i promocije na vanevropskim tržištima, poput kineskog, japanskog, indijskog ili prekookeanskog, što je i jedan od bitnih strateških ciljeva i opredeljena obe zemlje.

Projekat pruža priliku da, putem finansiranja od sredstava Evropske komisije, nove kategorije potencijalnih turista budu upoznate sa turističkom ponudom u periodu van sezone. Ponude ove dve destinacije nisu konkurentne nego komplementarne, posebno na trećim tržištima

Postoje četiri ciljne grupe turista kojima se projekat direktno obraća, a to su: mladi  starosne dobi od 18 do 30 godina, porodice sa većim brojem članova i decom predškolskog uzrasta koje su zainteresovane za finansijske olakšice turističkih destinacija van glavne sezone, osobe sa hendikepom koje izbegavaju određene uslove infrastrukturnog pritiska tokom špica sezone, i grupa “seniori”, koju čine osobe preko 65 godina, koja beleži porast broja putovanja i odlični su potrošači, ali zbog klimatskih uslova preferiraju vansezonsku ponudu.

Kreiranje ovoga modela saradnje je urađeno po uzoru na već pozitivne evropske prakse Španije i Portugala, ali i Francuske u segmentaciji tržišta i stvaranja celogodišnje ponude. Izuzetan benefit projetka za Srbiju i Crnu Goru će biti produženje sezona, integrisanje celogodišnje ponude i posebno porast zapošljavanja u periodu van turističkih sezona.

Ideja projekta je da se kroz primer postignutih rezultata partnerstvo proširi na makroregion Dunava od dvanaest zemalja što će doprineti transnacionalnoj saradnji i većem kretanju turista. Inovativnost u projektu “Odmor za sve” podrazumeva drugačiji pristup i menadžment u institucionalnom jačanju i građenju kapaciteta svih aktera turističe industrije u javno-privatnom partnerstvu. Ulogu privrede, ali i civilnog sektora veoma je važna, jer bez njih ovaj projekat ne može biti održiv.

Emil Kukalj, koordinator projekta je kao predstojeće aktivnosti naveo formiranje transnacionalnih Savetodavnih odbora i Nacionalnih Calypso radnih grupa koje uključuju sve zainteresovane aktere. Biće sprovedena studija za projektno područje, a aktivnosti u projektu podrazumevaju i panel diskusije radi upoznavanja stručne i šire javnosti kao i programa obuke i promocije.

Ovaj projekat će povećati već značajan obim turističkog prometa naše dve zemlje, ali u Region privući i nove turiste iz šireg područja Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik