Prosečan poljoprivrednik u Srbiji star i loše obavešten

Bez autora
Aug 27 2013

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u 81,9 odsto slučajeva muškarac stariji od 45 godina, a u 39,4 odsto slučajeva registrovani poljoprivrednik je stariji i od 60 godina. Rezultati su pokazali da najveći procenat nosilaca gazdinsatava, njih 37 odsto, ima samo osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu. Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, a državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava. Aktuelan problem gazdinstava, zbog kojeg su registrovani poljoprivrednici najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, i uz to niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, kao i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta...

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji star i loše obaveštenProsečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u 81,9 odsto slučajeva muškarac stariji od 45 godina, a u 39,4 odsto slučajeva registrovani poljoprivrednik je stariji i od 60 godina, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Ministarstva poljoprivrede sprovela agencija Ninamedia na 1.200 ispitanika.

Rezultati su pokazali da najveći procenat nosilaca gazdinsatava, njih 37 odsto, ima samo osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu.
 
Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, a državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava. Aktuelan problem gazdinstava, zbog kojeg su registrovani poljoprivrednici najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, i uz to niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, kao i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.
 
Registrovani poljoprivrednici se u najvećoj meri, 70,4 odsto, o državnoj politici u agraru informišu putem televizije, 9,1 odsto je onih koji to čine putem interneta, šest procenata ispitanika izjasnilo da se o tome uopšte ne informiše, a 5,3 odsto gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, dok se 4,9 odsto obaveštava iz štampe.
 
Dve trećine nosilaca gazdinstava u Srbiji smatra da poljoprivredna politika u poslednjih godinu dana, pet i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista o tome smatra da poljoprivredna politika poslednjih godinu dana ide u dobrom pravcu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik