Prve linije za Beč i Solun sa Aerodroma “Morava”

Bez autora
Oct 20 2019

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su, odlukom Vlade Republike Srbije, proglašene dve linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, koje će saobraćati sa Aerodroma “Morava”. U saopštenju se navodi da su to avio-linije Kraljevo–Beč–Kraljevo i Kraljevo–Solun–Kraljevo, a na obe linije vazdušni saobraćaj će se odvijati tri puta nedeljno. Prvi letovi će krenuti u decembru, na liniji Kraljevo–Beč–Kraljevo, nakon što na javnoj nabavci bude izabrana kompanija koja će saobraćati na ovoj liniji od javnog interesa.

Prve linije za Beč i Solun sa Aerodroma “Morava”Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su, odlukom Vlade Republike Srbije, proglašene dve linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, koje će saobraćati sa Aerodroma “Morava”.

U saopštenju se navodi da su to avio-linije Kraljevo–Beč–Kraljevo i Kraljevo–Solun–Kraljevo, a na obe linije vazdušni saobraćaj će se odvijati tri puta nedeljno.

Prvi letovi će krenuti u decembru, na liniji Kraljevo–Beč–Kraljevo, nakon što na javnoj nabavci bude izabrana kompanija koja će saobraćati na ovoj liniji od javnog interesa.

Letovi na liniji za Beč odvijaće se od 1. decembra 2019. godine do 31. decembra 2021. godine, dok će se letovi za Solun odvijati sezonski, od 10. marta do 15. oktobra 2020. godine i od 10. marta do 15. oktobra 2021. godine.

Odluka o proglašenju linije od javnog interesa donosi se za linije koje su značajne za saobraćajno povezivanje i brži razvoj nedovoljno razvijenih regiona u Srbiji, a za koje ne postoji komercijalni interes za redovan avio-prevoz.

Opslužno područje Arodroma “Morava”, pored okruga u centralnoj Srbiji, obuhvata i deo BiH, odnosno Republiku Srpsku, i Crnu Goru, a procenjuje se na oko tri miliona ljudi.

Prema analizama koje su rađene za potrebe uspostavljanja linija od javnog interesa, u ovom trenutku u Srbiji posluje oko 450 kompanija iz Austrije koje zapošljavaju više od 13.000 ljudi, dok kompanije u potpunom ili delimičnom vlasništvu grčkih državljana upošljavaju više od 25.000 radnika u Srbiji.

„Aerodromi Srbije“, kao operater na Aerodromu “Morava”, spremni su za početak obavljanja redovnog avio-saobraćaja.

Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva za ove dve linije od javnog interesa za ovu i naredne dve godine, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik