Rad nedeljom: Odmaranje svake ili svake druge sedmice?

Bez autora
Jan 22 2020

Inicijativa za zabranu rada nedeljom u trgovinskim radnjama ušla je u razmatranje i na stolu je nekoliko opcija.

Razmatra se nekoliko opcija, a u februaru se očekuje zajednički sastanak svih aktera na koje se ona odnosi, na kome će analizirati svi predlozi i eventualno dogovoriti usvajanje te odluke, kažu za Tanjug u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

"Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su nam da ako ankete koje budu sproveli ukažu da su trgovci većinski protiv toga, da bi trebalo razmatrati druge opcije - zabranu rada prve ili prve i poslednje nedelje u mesecu, što bi bio prvi korak da kasnije svi trgovci prihvate zabranu rada nedeljom", istakla je Savić.

Predsednica ASNS Ranka Savić kaže da bi na tom sastanku učestvovali strani i domaći trgovci, sindikati i predstavnici vlade, kako bi razmotrili sve predložene modele i izjasnili se o njihovom prihvatanju.

Savić kaže da se razmatra više mogućnosti i da je predlog tog sindikata da se u potpunosti zabrani radi nedeljom u svim trgovinskim lancima, ali da su spremni da razmotre i druge predloge i ideje.

Kako kaže ona, bilo je i predloga da se rad nedeljom ograniči do 11 sati pre podne, ali da će se na sastanku u februaru konkretnije znati koji predlozi će biti uvaženi.

Navodi da je sa resornim ministrom održan sastanak krajem decembra i da je sindikat naišao na razumevanje i veliku podršku za tu ideju.

Nakon ankete i razgovorima sa domaćim i stranim trgovinskim lancima, dobavljačima, potrošačima, nevladinim sektorom izaći će se sa konačnim stavom, kaže.

"Sindikat neće odustati od ove ideje, ali bolje išta nego ništa...Nećemo biti prezadovoljni ako se usvoji predlog da jedna ili dve nedelje budu neradne, ali nema razloga ni da to odbijemo", kaže Savić.

Taj sindikat pokrenuo je inicijativu da se zabrani rad nedeljom i skrenuo pažnju na izuzetno niske plate radnika kojih u trgovini ima oko 200.000 i kreću se oko 30.000 dinara.

One su praktično od 1. januara izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji.

"Značajan problem je i manjak radne snage, ali i neplaćeni prekovremeni sati. Osim toga, rad nedeljom ne se ne plaća posebno, jer ga poslodavci tretiraju kao svaki drugi radni dan", kazala je Savić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik