Rast kupovine preko Interneta

Bez autora
Mar 15 2011

Kupovina iz fotelje doskoro je to značilo da ste robu naručenu telefonom plaćali pouzećem. Takva praksa ustupila je mesto Internet prodavnicama, koje u poređenju sa klasičnim načinima prodaje imaju prednosti i za same prodavce. Veb-sajt se pokreće brzo i lako, a takva prodavnica može se voditi i kao dodatni posao. Ako posluži sreća i povoljna ekonomska klima, umeće se višestruko isplati. Sajt "Sve za kuću", pre sedam godina pokrenulo je troje ljudi, a danas je radno mesto za njih dvadeset petoro. Poručuju da nema instant uspeha i da je osim strpljenja i kreativnosti najbitniji fer odnos prema kupcu, da bi postigli cilj da budu dobro rangirani na Guglu.

Rast kupovine preko InternetaU poređenju sa klasičnim načinima prodaje, Internet prodavnice imaju prednosti i za kupce i za prodavce. Posao se može vrlo brzo pokrenuti, ne zahteva skup poslovni prostor, broj zaposlenih je manji, a zarada uglavnom zavisi od kreativnosti i ažurnosti.

Kupovina iz fotelje doskoro je to značilo da ste robu naručenu telefonom plaćali pouzećem. Takva praksa ustupila je mesto Internet prodavnicama, koje u poređenju sa klasičnim načinima prodaje imaju prednosti i za same prodavce.

Veb-sajt se pokreće brzo i lako, a takva prodavnica može se voditi i kao dodatni posao. Ako posluži sreća i povoljna ekonomska klima, umeće se višestruko isplati.

Sajt "Sve za kuću", pre sedam godina pokrenulo je troje ljudi, a danas je radno mesto za njih dvadeset petoro. Poručuju da nema instant uspeha i da je osim strpljenja i kreativnosti najbitniji fer odnos prema kupcu, da bi postigli cilj da budu dobro rangirani na Guglu.

"Gugl ceni samo poštenje, Gugl ne smete varati nekim fejk linkovima i slično. Gugl ceni rad, koliko ažurno održavate svoje stranice, koliko je proizvoda novih na dnevnom nivou", objašnjava Milan Stanković, direktor sajta "Sve za kuću".

Oni koji nemaju dovoljno sredstava za izradu Internet stranice, koriste i društvene mreže kako bi ponudili svoje proizvode ili usluge.

"Za oglašavanje putem društvenih mreža, nije potrebno platiti reklamu, pa sam se zato opredelila da svoje proizvode, tačnije bižuteriju koju pravim, plasiram na Fejsbuku. Ujedno štedim na prostoru i ljudstvu", kaže Marija Đokić-Polić.

Trgovina budućnosti

Ako želite da otvorite onlajn trgovinu, stručnjaci kažu da ćete uštedeti, jer vam nije potreban poslovni prostor, a ni mnogo zaposlenih, reklamiranje je jeftino, tržište veliko, a radno vreme je non-stop.

"Mislim da je veb-trgovina, trgovina budućnosti i da oni koji budu imali dovoljno kreativnosti i znanja da krenu u ovaj način trgovine, u perspektivi će imati velike šanse da ostvare značajne zarade, imajući u vidu da je ova trgovina izuzetno razvijena, na primer, u susednoj Hrvatskoj, a da ne govorim o Zapadnoj Evropi", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Isplativost veb-prodavnice, veća je za one koji nude isključivo usluge, jer ih za razliku od onlajn prodavaca roba, ne opterećuju troškovi dostave.

Ipak, problem koji stručnjaci navode kao ključni mogao bi da, zbog nedovoljno razvijenog veb-tržišta u Srbiji, nastane kada za klijente imate vrlo obazrive kupce, kakvi su oni na domaćem veb-tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik