Raste samo izvoz

Bez autora
Apr 08 2010

Rezultati industrijske proizvodnje u februaru su lošiji nego u januaru. U porastu je izvoz, a samim tim nešto su bolji rezultati o rastu proizvodnje kod grana koje su usmerene na izvoz. Iako je uvozu nešto manji nego pre godinu dana, međugodišnji rast se smanjuje pa su očekivanja da će u martu uvoz zabeležiti vidniji rast. Ne beleži se nagoveštaj investicija, a očekuje se sporiji pad potrošnje, odnosno njen nešto blaži rast. Najviše zabrinjava izostanak očekivanog rasta proizvodnje u prva dva meseca ove godine (međugodišnji rast je oko tri posto, a procene su bile na oko 4,5 posto), kao i dalji međugodišnji pad prometa. Sve to govori da našoj privredi treba snažan investicioni ciklus uz odgovarajuće ekonomske mere, koji, za sada, izostaje.

Raste samo izvozRezultati industrijske proizvodnje u februaru su lošiji nego u januaru.

U porastu je izvoz, a samim tim nešto su bolji rezultati o rastu proizvodnje kod grana koje su usmerene na izvoz. Iako je uvozu nešto manji nego pre godinu dana, međugodišnji rast se smanjuje pa su očekivanja da će u martu uvoz zabeležiti vidniji rast.
 
Ne beleži se nagoveštaj investicija, a očekuje se sporiji pad potrošnje, odnosno njen nešto blaži rast.
Najviše zabrinjava izostanak očekivanog rasta proizvodnje u prva dva meseca ove godine (međugodišnji rast je oko tri posto, a procene su bile na oko 4,5 posto), kao i dalji međugodišnji pad  prometa. Sve to govori da našoj privredi treba snažan investicioni ciklus uz odgovarajuće ekonomske mere, koji, za sada, izostaje.
 
Jedini podaci koji pružaju neka optimističkija očekivanja odnose se na rast izvoza koji gura izvoz energije, intermedijarnih proizvoda i takozvani neklasifikovani po nameni. Ali, izostaje veći izvoz prehramebenih roba. Što se tiče uvoza, očekivanja su da u martu premaši 1,1 milijardu evra, a loša vest je što i ovde vodeću reč ima uvoz energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik