Razvoj seoskog turizma u Srbiji uz podršku UN

Bez autora
Apr 11 2010

Svetska turistička organizacija i Agencija UN za razvoj poljoprivrede FAO počele su rad na izradi strateških dokumenata o razvoju seoskog turizma u Srbiji, kao prateće delatnosti koja treba da podrži revitalizaciju i opstanak sela i seoskih domaćinstava u našoj zemlji. To su dve od pet agencija UN koje učestvuju u realizaciji velikog projekta u Srbiji, koji finansira španska vlada. Ti strateški dokumenti treba da stvore osnovu daljeg finansiranja potrebnih aktivnosti, što može da se ostvari iz domaćih, ali i stranih izvora. Odmah nakon izrade dokumenata, krenuće se u realizaciju četiri pilot projekta i za to su odabrana četiri područja u Srbiji. Projekti će biti sprovođeni u južnom Banatu, koji je relativno nerazvijeno područje, u zapadnoj Srbiji, i to od Mionice i Valjeva do Kosjerića, ističnoj Srbiji od Zaječara do Dimitrovgrada i na području Donjeg Podunavlja, od Gradišta do Kladova...

Razvoj seoskog turizma u Srbiji uz podršku UNSvetska turistička organizacija i Agencija UN za razvoj poljoprivrede FAO počele su rad na izradi strateških dokumenata o razvoju seoskog turizma u Srbiji, kao prateće delatnosti koja treba da podrži revitalizaciju i opstanak sela i seoskih domaćinstava u našoj zemlji.

Kako je kazao državni sekretar za turizam Goran Petković, to su dve od pet agencija UN koje učestvuju u realizaciji velikog projekta u Srbiji, koji finansira španska vlada.

Kako je objasnio, ti strateški dokumenti treba da stvore osnovu daljeg finansiranja potrebnih aktivnosti, što može da se ostvari iz domaćih, ali i stranih izvora.

- Odmah nakon izrade dokumenata, krenućemo u realizaciju četiri pilot projekta i za to su odabrana četiri područja u Srbiji. Projekti će biti sprovođeni u južnom Banatu, koji je relativno nerazvijeno područje, u zapadnoj Srbiji, i to od Mionice i Valjeva do Kosjerića, ističnoj Srbiji od Zaječara do Dimitrovgrada i na području Donjeg Podunavlja, od Gradišta do Kladova - naveo je Petković i dodao da  treba da se organizuje priprema stanovništva i ponude.

- Projekat traje 30 meseci, počeo je ove godine i trajaće do polovine 2012. godine. Ideja je u transferu znanja, kako bi se način rada onih seoskih područja koja već funkcionišu, kao što je vinogradarsko područje Riohe u Španiji, preneo u Srbiju - rekao je on i istakao da na taj način mogu da počnu da se bave seoskim turizmom vinogorja i seoska domaćinstva u Negotinu, i to u Rajačkim i Rogljevskim pimnicama.

Kako je kazao, seoskim sredinama nedostaje mnogo toga.

- Imamo ponegde krevete, ponegde smeštaj, u nekim razvijenim selima i obeležene staze za hodanje, ali nedostaje pristup, često i higijena, a sigurno i zabava van seoskog domaćinstva - rekao je Petković i ukazao da to znači da gost treba da ode u kuću i spava u njoj nedelju dana.

Petković je kao pozitivan primer, na koji se teba ugledati, naveo boravak turista u selima Istre, gde oni sedam dana borave u dobro sređenoj kući, kupaju se u bazenu, obiđu pulsku arenu, vinski podrum, okupaju se jedan dan na moru i provedu svaki dan na različit način, a ostane im bar još desetak drugih znamenitosti koje su želeli da vide, a nisu uspeli.

- Selima širom Srbije potrebni su sportski objekti, sale za igranke, organizovanje vodičke službe i još mnogo toga, a stručnjaci će obići mesta i sa meštanima pronaći kulturne, zabavne, gastronomske i druge sadržaje koji mogu da se ponude turistima - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik