Razvoj tehnologije pre će uticati na radna mesta žena nego muškaraca

Bez autora
May 13 2019

U novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda utvrđeno je da su žene te koje se suočavaju s većom pretnjom da će izgubiti posao zbog razvoja tehnologije nego njihove muške kolege. Prema studiji, ako tehnologija nastavi ubrzano da se razvija, do 26 miliona žena u glavnim svetskim ekonomijama moglo bi da bude zamenjeno na svojim poslovima u naredne dve decenije. To dovodi do toga da je 11 odsto žena pod visokim rizikom od gubitka posla u poređenju sa devet odsto muškaraca. U izveštaju se navodi da bi to moglo da dovede i do daljeg povećanja razlike u platama između muškaraca i žena.

Razvoj tehnologije pre će uticati na radna mesta žena nego muškaracaU novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) utvrđeno je da su žene te koje se suočavaju s većom pretnjom da će izgubiti posao zbog razvoja tehnologije nego njihove muške kolege.

Prema studiji, ako tehnologija nastavi ubrzano da se razvija, do 26 miliona žena u glavnim svetskim ekonomijama moglo bi da bude zamenjeno na svojim poslovima u naredne dve decenije.

To dovodi do toga da je 11 odsto žena pod visokim rizikom od gubitka posla u poređenju sa devet odsto muškaraca.

U izveštaju se navodi da bi to moglo da dovede i do daljeg povećanja razlike u platama između muškaraca i žena.

Studija MMF-a pokazala je da je disparitet vođen prvenstveno podelama poslova, gde su žene nesrazmerno više zastupljene u niskokvalifikovanim, činovničkim i prodajnim ulogama koje se obavljaju rutinski i stoga su sklonije automatizaciji.

Istraživači MMF-a razvili su takozvani indeks intenziteta rutinskih zadataka (RTI) za merenje rutine različitih zanimanja. Zatim su to razbili na rodni sastav svake uloge.

Indeks RTI je u proseku bio 13 odsto veći za žene nego za muškarce, zbog toga što "žene obično obavljaju manje zadataka koji zahtevaju analitičke i interpersonalne veštine ili fizički rad".

U izveštaju se ističe i da žene "sve više biraju poslove koji su otporniji na zamenu tehnologijom".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik