Realizacija projekata za navodnjavanje uz pomoć kredita UAE

Bez autora
Mar 16 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da će od kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u iznosu od 100 miliona dolara trećina sredstava biti iskorišćena za navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta. Glamočić je objasnio da će trećina ovog zajma za navodnjavanje biti upotrebljena ove godine, dok će ostatak sredstava biti povlačen sukcesivno, kako se projekti budu realizovali. Prema njegovim rečima, ove godine biće realizovano 11 projekata za navodnjavanje na teritoriji Vojvodine, dok će tri projekta biti sprovedena na teritoriji centralne Srbije. Zahvaljujući ovim projektima, Ministarstvo planira da pokrije navodnjavanjem 25.000 hektara površine, ponovio je on i napomenuo da su proporcije zemljišta jednake kako za teritoriju centralne Srbije, tako i Vojvodine.

Realizacija projekata za navodnjavanje uz pomoć kredita UAEMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da će od kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u iznosu od 100 miliona dolara trećina sredstava biti iskorišćena za navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta.

Glamočić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da će trećina ovog zajma za navodnjavanje biti upotrebljena ove godine, dok će ostatak sredstava biti povlačen sukcesivno, kako se projekti budu realizovali.

Prema njegovim rečima, ove godine biće realizovano 11 projekata za navodnjavanje na teritoriji Vojvodine, dok će tri projekta biti sprovedena na teritoriji centralne Srbije.

Zahvaljujući ovim projektima, Ministarstvo planira da pokrije navodnjavanjem 25.000 hektara površine, ponovio je on i napomenuo da su proporcije zemljišta jednake kako za teritoriju centralne Srbije, tako i Vojvodine.

Ministar je rekao da bi kompletna sredstva trebalo da se utroše do 2017. godine, i precizirao da će ona biti upotrebljena za kopanje kanalske mreže i prenamenu sistema koji su služili samo za odvodnjavanje zemlje, dok će u budućnosti služiti i za navodnjavanje u sušnim uslovima.

Dalja realizacija projekata, kako je ocenio, zavisiće od javnih nabavki i zakonskih procedura, s obzirom na to da kreditori traže poštovanje međunarodnih pravila.

Glamočić je poručio da će država nastojati da angažuje domaća javna preduzeća u sprovođenju pomenutih projekata, a tamo gde ona ne budu imala kapacitet biće pozvane međunarodne firme koje se budu javile na tender.

On je istakao da će Ministarstvo, dok ne stignu sredstva iz kredita UAE, obezbediti povoljne dinarske kredite sa kamatnom stopom od šest odsto, koji će biti namenjeni za navodnjavanje i druge poljoprivredne poslove.

Prema njegovim rečima, u pripremi je još novih projekata koji će biti realizovani delom iz obezbeđenih, a delom od povlačenja novih kredita koji se ugovaraju za naredne godine.

Ministar je, takođe, najavio da se radi i na izradi nacionalnog plana i strategije za navodnjavanje kako bi se što veći deo teritorije pokrio sistemom za navodnjavanje.

On je ocenio da će ovi projekti uticati na povećanje prinosa jer bez navodnjavanja nema dobrih rezultata u poljoprivredi.

Glamočić je izrazio očekivanje da će najesen biti potpisan drugi kredit, takođe, u iznosu od 100 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tim sredstvima biće omogućena izgradnja novih farmi, plastenika, kupovina mehanizacije i poboljšani prerađivački kapaciteti.

Za taj kredit biće omogućen povoljan rok otplate, na više od 10 godina, sa povoljnim kamatnim stopama, objasnio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik