Rekordno nizak promet na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Jul 08 2012

Na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu u periodu od 2. do 6. juna 2012. godine istrgovano je svega 201 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 6,1 milion dinara. To je apsolutni minimum u poslednjih nekoliko meseci. Kao razlog za rekordno nizak robni i finansijski promet, eksperti navode visoku cena pšenice novog roda, koja nije izazvala gotovo nikakvu tražnju. Pšenica ovogodišnjeg roda nuđena je po visokoj ceni od 24,30 dinara za kilogram, što je uslovilo da tokom protekle bude sklopljen svega jedan kupoprodajni ugovor. Prosečna cena kukuruza bila je 22,67 dinara za kilogram i za jedan posto je viša u odnosu na prošlu nedelju, ali je kao u slučaju pšenice postignut samo jedan kupoprodajni ugovor tom žitarcom.

Rekordno nizak promet na "Produktnoj berzi"Na "Produktnoj berzi" u Novom Sadu u periodu od 2. do 6. juna 2012. godine istrgovano je svega 201 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 6,1 milion dinara. To je apsolutni minimum u poslednjih nekoliko meseci.

Kao razlog za rekordno nizak robni i finansijski promet, eksperti navode visoku cena pšenice novog roda, koja nije izazvala gotovo nikakvu tražnju.

Pšenica ovogodišnjeg roda nuđena je po visokoj ceni od 24,30 dinara za kilogram, što je uslovilo da tokom protekle bude sklopljen svega jedan kupoprodajni ugovor.

Prosečna cena kukuruza bila je 22,67 dinara za kilogram i za jedan posto je viša u odnosu na prošlu nedelju, ali je kao u slučaju pšenice postignut samo jedan kupoprodajni ugovor tom žitarcom.

Cena soje dostigla je iznos od 57,24 dinara za kilogram i veoma je blizu novom sezonskom rekordu.

Na "Produktnoj berzi" trgovano je još i sojinom sačmom i stočnim brašnom, pa je tako prosečna cena sojine sačme iznosila 50 dinara za kilogram, a stočnog brašna 15 dinara za kilogram.

PRODEX je, zahvaljujući rastu cena pšenice, soje i kukuruza, zabeležio rast vrednosti u odnosu na kraj prošle nedelje za 7,59 indeksnih poena. Tako je vrednost PRODEX-a u petak, 6. jula 2012. godine, iznosila 234,38 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik