Reprogram kredita "od slučaja do slučaja"

Bez autora
Apr 27 2011

Fond za razvoj utvrđuje kriterijume za reprogram kredita odobrenih privrednicima u okviru mera za povećanje zaposlenosti i likvidnosti srpske privrede. Kriterijumi koje se pripremaju odrediće u kojim slučajevima će Fond suštinski reprogramirati dugove, odnosno dati godinu dana grejs perioda i povećati vreme vraćanja duga. Reprogram kredita će se kod poslovnih banaka preporučivati od slučaja do slučaja, odnosno ta mera neće važiti za sve korisnike kredita. Kao važan pravac delovanja u povećanju likvidnosti preduzeća, Kalanovićeva je naglasila i uvođenje discipline u plaćanju obaveza, pre svega kada je reč o državi i preduzećima čiji je ona osnivač. Predlog je da država i preduzeća čiji je ona osnivač, svoje obaveze izmiruju u roku od 60 dana, i da se tim aktom propišu i kazne za one koji svoje obaveze ne izmire, kao i načini naplate i zaštite privrednih subjekata koji su isporučili robu ili usluge državnim preduzećima.

Reprogram kredita Fond za razvoj utvrđuje kriterijume za reprogram kredita odobrenih privrednicima u okviru mera za povećanje zaposlenosti i likvidnosti srpske privrede, izjavila je danas u Kruševcu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

"Kriterijumi koje pripremamo odrediće u kojim slučajevima će Fond suštinski reprogramirati dugove, odnosno dati godinu dana grejs perioda i povećati vreme vraćanja duga", precizirala je ona i dodala da će se reprogram kredita kod poslovnih banaka preporučivati od slučaja do slučaja, odnosno da ta mera neće važiti za sve korisnike kredita.

Kao važan pravac delovanja u povećanju likvidnosti preduzeća, Kalanovićeva je naglasila i uvođenje discipline u plaćanju obaveza, pre svega kada je reč o državi i preduzećima čiji je ona osnivač.

"Predlog je da država i preduzeća čiji je ona osnivač, svoje obaveze izmiruju u roku od 60 dana, i da se tim aktom propišu i kazne za one koji svoje obaveze ne izmire, kao i načini naplate i zaštite privrednih subjekata koji su isporučili robu ili usluge državnim preduzećima", objasnila je ona.

Potpredsednica Vlade je kazala da će se na taj način povećati likvidnost preduzeća u postkriznom periodu i u ovoj godini koja pokazuje znake oporavka srpske privrede i da će se kroz povećanje likvidnosti i zaposlenosti dati značajan podsticaj izvozu i povećanju aktivnosti u određenim privrednim granama.

"U paketu mera za pomoć privredi koje bi trebalo da budu usvojene početkom maja i predlogom da se poslodavci za zapošljavanje novog radnika oslobode 60 odsto obaveza prema državi mora da ide i oštrija kaznena politika prema onima koji ne reaguju na stimulanse za zakonito zapošljavanje", rekla je Kalanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik