Revitalizacija vinograda Erdevičkog kraja

Bez autora
Nov 07 2011

Procene su da u Srbiji ima pod vinogradima oko 25.000 hektara, što je malo naspram izuzetnih agroekoloških uslova koje imamo za proizvodnju grožđa i kvalitetnih vina. Domaće vinogradarstvo i vinarstvo sporo se obnavlja, jer su troškovi podizanja jednog hektara prilično visoki i iznose od 15.000 do čak 30.000 evra. Da ipak ima pomaka u revitalizaciji vinogradarstva kod nas, primer su proizvođači grožđa i vina iz Erdevičkog vinogorja, koji poslednjih godina značajnije proširuju svoje zasade. Mnogi vinari ovoga kraja u zasnivanju zasada loze koristili su različite pogodnosti, koje im nudi država. To je dobar vid stimulacije za proizvođače grožđa i vina, jer su kreditni uslovi vrlo povoljni. Isto tako, neophodno je da država daje više sredstava za pogone za preradu grožđa, jer je poznato da bez savremenih tehnologija nema ni dobrog i kvalitetnog vina.

Revitalizacija vinograda Erdevičkog krajaProcene su da u Srbiji ima pod vinogradima oko 25.000 hektara, što je malo naspram izuzetnih agroekoloških uslova koje imamo za proizvodnju grožđa i kvalitetnih vina.

Domaće vinogradarstvo i vinarstvo sporo se obnavlja, jer su troškovi podizanja jednog hektara prilično visoki i iznose od 15.000 do čak 30.000 evra.

Da ipak ima pomaka u revitalizaciji vinogradarstva kod nas, primer su proizvođači grožđa i vina iz Erdevičkog vinogorja, koji poslednjih godina značajnije proširuju svoje zasade.

Mnogi vinari ovoga kraja u zasnivanju zasada loze koristili su različite pogodnosti, koje im nudi država.

Jedan od njih je i ugledni vinar, Dragan Trivanović, koji je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je koristio podsticajna sredstva i resornog Ministarstva i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede u podizanju vinograda.

On smatra da je to dobar vid stimulacije za proizvođače grožđa i vina, jer su kreditni uslovi vrlo povoljni.

Isto tako, navodi Trivanović neophodno je da država daje više sredstava za pogone za preradu grožđa, jer je poznato da bez savremenih tehnologija nema ni dobrog i kvalitetnog vina.

U vremenu kada domaćinstva jedva sastavljaju kraj sa krajem, vinari iz Erdevika savetuju podizanje vinograda, jer računice govore da i sa pet hektara pod lozom jedna porodica u Srbiji može lepo da živi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik