Rođen novi BMW - električni!

Bez autora
Feb 23 2011

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW predstavio je dugoočekivani novi brend, „BMW i” (electric), sa dva nova ekološki prilagođena modela koja će biti opremljenja električnim ili hibridnim sistemom za pokretanje vozila od 2013. godine. BMW će za sada imati jedan električni model „bmw i3” za gradsku vožnju i hibridni „bmw i8” sa utičnicom, za kupce koji žele da imaju nešto snažnije vozilo. Vozila će se izrađivati u BMW fabrici u Lajpcigu, na istoku Nemačke, u koju će biti uloženo 400 miliona evra i gde će biti otvoreno 800 radnih mesta. Auto analitičari naglašavaju da je reč o lakim ekološkim vozilima, kombinaciji električnog pogona, aluminijskih šasija vozila i tela izrađenog od plastike ojačane karbonskim vlaknima.

Rođen novi BMW - električni!Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW predstavio je dugoočekivani novi brend, „BMW i” (electric), sa dva nova ekološki prilagođena modela koja će biti opremljenja električnim ili hibridnim sistemom za pokretanje vozila od 2013. godine.

Direktor BMW-a Jan Robertson izjavio je da je „rođen novi BMW - električni BMW”, koji će za sada imati jedan električni model „bmw i3” za gradsku vožnju i hibridni „bmw i8” sa utičnicom, za kupce koji žele da imaju nešto snažnije vozilo.

Vozila će se izrađivati u BMW fabrici u Lajpcigu, na istoku Nemačke, u koju će biti uloženo 400 miliona evra i gde će biti otvoreno 800 radnih mesta, saopštila je uprava BMW-a.

Auto analitičari naglašavaju da je reč o lakim ekološkim vozilima, kombinaciji električnog pogona, aluminijskih šasija vozila i tela izrađenog od plastike ojačane karbonskim vlaknima.

BMW je u novembru objavio da će uložiti više od 500 miliona evra sa novim partnerom, firmom „SGL karbon”, za lansiranje manjeg gradskog lakog automobila „bmw i3”.

„Odlučujuća tačka biće cena, ali ona još nije objavljenja”, kaže auto ekspert Štefan Bracel, sa Univerziteta za primenjenu nauku u Bergiš Gladbahu, na zapadu Nemačke.

„Ako nova vozila budu skupa, to neće biti veliki uspeh,” kaže Bracel.

Grupacija BMW takođe je osnovala dve poslovne jedinice koje će se baviti servisnim uslugama, kao što su zajednička prodaja i navigacioni sistemi.

BMW će se suočiti na tržištu sa oštrom konkurencijom, sa već iskusnim proizvođačima električnih i hibridnih kola, kao što je japanski „Nisan” koji je u decembru već ponudio električni model „lif”.

„Nisanov” francuski partner „Reno” će od sredine 2012. godine prodavati verziju „zoe”, a „Pežo-Sitroen” će ponuditi model „C-zero”

„Dajmler” planira da lansira električni automobil „smart for tu” u Evropi početkom naredne godine, a sa kineskom kompanijom BYD (Build Your Dreams) uskoro će lansirati novo vozilo za kinesko tržište.

„Folksvagen”, najveći evropski proizvođač kola, planira lansiranje električnog „golfa”, a radi i na nekoliko hibridnih modela.

„Ševroletov” automobil „volt” se već koristi, kao i „tojota prijus”, prvo hibridno vozilo koje se našlo u serijskoj proizvodnji.

U međuvremenu, BMW-ova filijala za izradu luksuznih kola „Rols-Rojs” planira da predstavi početkom maja na Sajmu automobila u Ženevi prototip električnog vozila „fantom 102EX”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik