RS: Život na kredit

Bez autora
Mar 11 2014

Građani Bosne i Hercegovine usled ekonomske krize sve više kupuju i hranu, odeću i obuću na odloženo plaćanje, odnosno na rate koje im nude pojedini trgovački centri i samostalne radnje, što trgovci u žargonu zovu "život na kredit". U banjalučkom "Merkatoru" dnevniku je potvrđeno da kupcima nude ovakve pogodnosti i to putem svojih pika kartica, a još jedna od mogućnosti s tom vrstom kreditno-platne kartice je i beskamatno plaćanje do 12 mesečnih rata pri kupovini tehnike, posuđa, tekstila, galanterije, igračaka, sportskog programa... Broj korisnika "Merkatorovih' pika kartice je u porastu, pa se samim tim i broj korisnici kartica koji koriste mogućnost odloženog plaćanja u svim prodajnim jedinicama tog trgovinskog centra. Sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da robu na rate najvše daju lokalne prodavnice, pogotovo penzionerima.

RS: Život na kreditGrađani Bosne i Hercegovine usled ekonomske krize sve više kupuju i hranu, odeću i obuću na odloženo plaćanje, odnosno na rate koje im nude pojedini trgovački centri i samostalne radnje, što trgovci u žargonu zovu "život na kredit", pišu banjalučke "Nezavisne novine", a prenose Novosti.

U banjalučkom "Merkatoru" dnevniku je potvrđeno da kupcima nude ovakve pogodnosti i to putem svojih pika kartica, a još jedna od mogućnosti s tom vrstom kreditno-platne kartice je i beskamatno plaćanje do 12 mesečnih rata pri kupovini tehnike, posuđa, tekstila, galanterije, igračaka, sportskog programa...

Broj korisnika "Merkatorovih' pika kartice je u porastu, pa se samim tim i broj korisnici kartica koji koriste mogućnost odloženog plaćanja u svim prodajnim jedinicama tog trgovinskog centra.

Sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da robu na rate najvše daju lokalne prodavnice, pogotovo penzionerima.

"Trgovci imaju dva motiva - prvi da povećaju prodaju, a drugi da im ti građani postanu stalni klijenti, jer znaju da u toj i toj prodavnici postoji kreditiranje. Kriza je velika i platežna moć građana je slaba i tako će i ostati dok se ne proširi realni sektor, kao i primanja", naveo je Petrović.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja Saveza sindikata RS Božana Radošević je listu precizirala da je potrošačka korpa za januar 2014. godine iznosila 1.844 konvertibilnih maraka (oko 920 evra), što je manje u odnosu na isti period 2013. godine.

Kako je navela, prosečna plata u januaru je iznosila 810 maraka, čime je trenutno moguće obezbediti samo 43,92 odsto potrošačke korpe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik