RTB Bor će vredeti 3,4 mlrd. dolara

Bez autora
Nov 02 2011

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor očekuje da će novim istraživanja sa američkom kompanijom Friport Mekmoran doći do rude sa većim količinama bakra. Preliminarni podaci pokazuju da ruda dublje pod zemljom ima veći sadržaj bakra i zlata od one koja se trenutno prerađuje u toj kompaniji. Istrživanja se vrše na oko 720 metara dubine, ispod postojećih nalažišta. RTB Bor raspolaže sa 1,24 milijarde tona overenih rezevi rude u kojoj je sadržaj bakra 0,4 odsto, a geološke rezerve preocenjene su na 2,5 milijardi tona. Modernizacija topionice, koja se finansira iz kredita od 135 milona evra, obavlja se prema planu i trebalo bi da bude završena 2014. godine. Nakon završetka topionice i investicija u rudnike u 2014. godini vrednost RTB Bor će biti povećana na oko 3,4 milijardi dolara.

RTB Bor će vredeti 3,4 mlrd. dolaraRudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor očekuje da će novim istraživanja sa američkom kompanijom Friport Mekmoran doći do rude sa većim količinama bakra.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je kazao da preliminarni podaci pokazuju da ruda dublje pod zemljom ima veći sadržaj bakra i zlata od one koja se trenutno prerađuje u toj kompaniji.

Precizirao je da se istrživanja vrše na oko 720 metara dubine, ispod postojećih nalažišta.

Spaskovski je dodao da RTB Bor raspolaže sa 1,24 milijarde tona overenih rezevi rude u kojoj je sadržaj bakra 0,4 odsto, a da su geološke rezerve preocenjene na 2,5 milijardi tona.

Geneneralni direktor RTB Bor je kazao i da se modernizacija topionice, koja se finansira iz kredita od 135 milona evra, obavlja prema planu i da bi trebalo da bude završena 2014. godine.

Spaskovski je ocenio da će nakon završetka topionice i investicija u rudnike u 2014. godini vrednost RTB Bor biti povećana na oko 3,4 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik