Rumuni najviše kupuju naš kukuruz, Italijani pšenicu

Bez autora
May 30 2023

Ove godine očekuje se da će biti zasejano oko 920.000 hektara pod kukuruzom, što je pet odsto manje nego prošle sezone.

Očekivani rod je oko 5,7 miliona tona, dok je domaća potrošnja između 4,2 i 4,3 miliona tona, procenjuju u udruženju „Žita Srbije”. Procene su da će proizvodnja ove žitarice na svetskom nivou biti povećana.

– Ove godine ne možemo da očekujemo rekorde u proizvodnji – izjavila je direktorka tog udruženja Sunčica Savović tokom Dana žitara, u okviru 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede, a preneo je „Agroklub”.

Od početka tržišne godine za kukuruz, u periodu oktobar 2022. godine do aprila, izvezeno je 250.000 tona. Kako je istaknuto, pšenice je prošle godine zasejano 17 odsto više – na 725.000 hektara, a očekuje se rod između 3,6 i četiri miliona tona.

– Ove godine sa svim zalihama očekujemo rekordan izvoz pšenice, ako do njega dođe – rekao je Slavko Jovanović ispred ovog udruženja, podsećajući na prošlogodišnju zabranu izvoza koje to udruženje inače nije podržavalo.

Takođe se navodi da su cene žitarica u martu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, pale za više od 21 odsto, a kod uljarica za više od 48 procenata. Jovanović je rekao i da naša izvozna pozicija više nije luka Konstanca zbog prezasićenja ukrajinskim žitom, pa Srbija mora da traži druga tržišta, preneo je ovaj portal.

Inače, kukuruz iz Srbije najviše kupuje Rumunija, Italijani pšenicu, a komšije iz Bosne i Hercegovine suncokret. Podsetimo, ratari iz celog regiona s neizvesnošću su ušli u prolećnu sezonu zbog vremenskih prilika, a setva kukuruza je ozbiljno kasnila. Kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog ovakve situacije nameće se niz pitanja, a pre svega kako će kašnjenje zbog nestabilnog vremena uticati na buduće prinose.

Za domaće proizvođače kukuruza, zbog izrazite suše, prošla godina bila je jedna od lošijih sezona u poslednjoj deceniji. Loše su prošle i druge evropske države i veliki proizvođači ove žitarice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik