Rusko tržište automobila postaje drugo po veličini u Evropi

Bez autora
Sep 17 2020

Uprkos padu prodaje automobila u avgustu, rusko tržište automobila postalo je jedno od najvećih u Evropi, popevši se na drugo mesto iza Nemačke, prema analitičkoj agenciji Avtostat.

Prema podacima Avtostata, ruski ljubitelji automobila su prošlog meseca kupili oko 130.000 novih automobila (bez komercijalnih vozila ili lakih komercijalnih vozila).

Avgustovska prodaja automobila smanjila se za oko 0,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pad dolazi nakon što je prodaja automobila u Rusiji konačno pokazala znakove oporavka, u julu je porasla za oko sedam odsto. Međutim, pad nije zaustavio zemlju da se pomeri za tri pozicije na listi najvećih evropskih tržišta automobila.

Uprkos produbljivanju pada u avgustu zbog neizvesnosti u vezi sa korona virusom, Nemačka je i dalje neprikosnoveni lider u prodaji automobila u Evropi, sa više od 251.000 prodatih vozila u poslednjem letnjem mesecu. Podaci proizvođača automobila pokazuju da je godišnja prodaja u avgustu opala za oko 20 procenata.

Analitičari primećuju da je do pada došlo usled snažnih rezultata prošle godine, a takođe bi mogao biti vođen efektom odložene potražnje koja je iscrpljena.

Francuska je pala na treće mesto sa preko 103.000 prodatih novih vozila, a sledi Italija, gde je skoro 89.000 automobila našlo nove vlasnike. Britanski kupci kupili su oko 87.000 automobila, čime su zaokružili pet najvećih automobilskih tržišta u Evropi.

Dok je Nemačka zadržala vodeću poziciju u avgustu, Francuska i Velika Britanija izgubile su drugo, odnosno treće mesto. Generalno, evropsko tržište automobila se smanjilo zbog sezonskog pada potražnje, primetili su analitičari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik