Sa izgradnjom Moravskog koridora Srbija će imati 1.350 kilometara izgrađenih auto-puteva

Bez autora
Dec 05 2019

Koridor 10 spaja Srbiju sa Evropom, Koridor 11 povezuje sa Crnom Gorom, a Moravski koridor će povezivati gradove u centralnoj Srbiji. To je jedan od koridora kojim Srbija treba da zaokruži izgradnju auto-puteva u zemlji, istakao je direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović. Ceo Moravski koridor podeljen je na tri deonice. Prva je Čačak–Kraljevo, duga 30 kilometara, nakon toga Kraljevo–Kruševac i, na kraju, Kruševac–Pojate, naveo je Milutin Ignjatović. Povezuje desetak većih mesta i oko pola miliona stanovnika. To znači da je izuzetno atraktivan i potreban taj put, istakao je Ignjatović. Prema njegovim rečima, nijedan investitor neće ostaviti svoj kapital u zemlji koja nema razvijenu infrastrukturu, bilo putnu, bilo železničku.

Sa izgradnjom Moravskog koridora Srbija će imati 1.350 kilometara izgrađenih auto-putevaKoridor 10 spaja Srbiju sa Evropom, Koridor 11 povezuje sa Crnom Gorom, a Moravski koridor će povezivati gradove u centralnoj Srbiji. To je jedan od koridora kojim Srbija treba da zaokruži izgradnju auto-puteva u zemlji, istakao je direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

Ceo Moravski koridor podeljen je na tri deonice. Prva je Čačak–Kraljevo, duga 30 kilometara, nakon toga Kraljevo–Kruševac i, na kraju, Kruševac–Pojate, naveo je Milutin Ignjatović.

"Povezuje desetak većih mesta i oko pola miliona stanovnika. To znači da je izuzetno atraktivan i potreban taj put", istakao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, nijedan investitor neće ostaviti svoj kapital u zemlji koja nema razvijenu infrastrukturu, bilo putnu, bilo železničku.

Moravski koridor imaće 135 objekata, 78 mostova, 11 petlji i nema tunela. Biće dug 112 kilometara.

Što se tiče bezbednosti u saobraćaju, Ignjatović ističe da se izgradnjom svakog auto-puta povećava brzina kretanja vozila, a smanjuje se broj nesreća.

"Srbija će ostvariti višedecenijski san – da imamo preko 1.350 kilometara izgrađenih auto-puteva. Mi već sada u regionu imamo najviše izgrađenih auto-puteva, a imaćemo više i od nekih evropskih zemalja – Češke, Estonije, Bugarske, Rumunije", naveo je Ignjatović.

Prema njegovoj proceni, Moravskim koridorom građani će moći da se provozaju za pet ili šest godina.

Komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora potpisan je jutros u Predsedništvu Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik