Samo jedan od 10 građana kasni sa otplatom kredita

Bez autora
Apr 28 2011

Čak 49 milijardi dinara vrednost je kredita koje su banke odobrile građanima koji u otplati kasne više od 90 dana. Privreda je, međutim, u mnogo većem problemu jer su njeni ukupni problematični krediti četiri puta veći nego kod stanovništva. U najvećim bankama kažu da su građani mnogo bolje platiše od privrede i da u više od 95 odsto slučajeva redovno izmiruju svoje obaveze. Dobra vest je da se ukupan iznos problematičnih kredita i građanima i privredi smanjio u odnosu na kraj septembra prošle godine. Kod građana taj iznos je manji za 300 miliona dinara, a kod privrede za cele tri milijarde. Iznos problematičnih kredita građanima čini 8,8 odsto bruto plasmana toj kategoriji, dok je kod privrede taj procenat veći od 21 odsto. Logično, najveći iznos problematičnih pozajmica koje su podigli građani otpada na stambene i gotovinske kredite. Najviše njih se odnosi na stambenu izgradnju, 14,1 milijarda dinara, dok gotovinski čine 11,5 milijardi dinara.

Samo jedan od 10 građana kasni sa otplatom kreditaČak 49 milijardi dinara vrednost je kredita koje su banke odobrile građanima koji u otplati kasne više od 90 dana. Privreda je, međutim, u mnogo većem problemu jer su njeni ukupni problematični krediti četiri puta veći nego kod stanovništva, stoji u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o kontroli poslovanja banaka na kraju 2010.

U najvećim bankama kažu da su građani mnogo bolje platiše od privrede i da u više od 95 odsto slučajeva redovno izmiruju svoje obaveze.

Dobra vest je da se ukupan iznos problematičnih kredita i građanima i privredi smanjio u odnosu na kraj septembra prošle godine. Kod građana taj iznos je manji za 300 miliona dinara, a kod privrede za cele tri milijarde. Iznos problematičnih kredita građanima čini 8,8 odsto bruto plasmana toj kategoriji, dok je kod privrede taj procenat veći od 21 odsto.

Logično, najveći iznos problematičnih pozajmica koje su podigli građani otpada na stambene i gotovinske kredite. Najviše njih se odnosi na stambenu izgradnju, 14,1 milijarda dinara, dok gotovinski čine 11,5 milijardi dinara.

Apsolutno gledano, ove brojke zaista izgledaju zastrašujuće, ali ako se zna da je ukupan iznos odobrenih stambenih kredita iznosio više od 286 milijardi dinara, a gotovinskih oko 130 milijardi dinara, krediti u kašnjenju još nisu na alarmantnom nivou.

Takođe, u bankama potvrđuju da su građani generalno veoma uredne platiše, i to dosta bolje od pravnih subjekata.

- Građani Srbije su u najvećem procentu izuzetno odgovorni dužnici, a taj procenat je u našoj banci veoma visok. Više od 98 odsto klijenata redovno vraća stambene kredite, dok oko 95 odsto njih redovno otplaćuje keš pozajmice - kažu u Eurobanci EFG.
 
Iako stambeni i gotovinski krediti čine najveću masu problematičnih kredita, građani najviše kasne po tekućim računima i kreditnim karticama, dok su korisnici stambenih kredita najrevnosniji u vraćanju svojih obaveza.
 
- Docnja po kreditima u Sosijete ženeral banci dosta je ispod proseka na tržištu. Kašnjenje je u prihvatljivim okvirima, posebno kada je u pitanju sektor za rad sa stanovništvom, u kojem je docnja duža od 60 dana zabeležena kod oko četiri odsto kredita. Najurednije platiše su korisnici stambenih kredita - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

I Unikredit banka potvrđuje da zanemarljivo mali broj klijenata, korisnika stambenih kredita, beleži kašnjenje u otplati.

- Nismo imali potrebu da aktiviramo nijednu hipoteku kod stambenih zajmova. Pored toga, naši klijenti su veoma revnosni kada je u pitanju otplata keš kredita - kažu u Unikredit banci.

Kada se gleda statistika, dosta gore s problematičnim kreditima stoji privreda. Čak petina od ukupnog iznosa kredita odobrenih privredi u kašnjenju je dužem od 90 dana.
 
- Ukupan nivo nenaplativih potraživanja kod privrede u našoj banci značajno je bolji od pokazatelja koji važi za privredu u ukupnom bankarskom sektoru i iznosi oko sedam odsto, dok kod stanovništva iznosi manje od pet odsto - kažu za „Blic” u Rajfajzen banci.
 
Da je situacija dosta bolja kod građana, pokazuje i činjenica da su se banke vrlo lako dogovorile za odobravanje kredita s grejs periodom od 24 meseca za stanovništvo koje ima problema u otplati, dok je isti takav program za pomoć privredi još na stendbaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik