Dok se proizvodni pogoni gase, Hercegovci traže načine da se izvuku iz svake neugodne situacije. Sa duvanom stvari loše stoje, ali priroda nudi i druga rješenja, poput bijelog luka i lavande. Područje Ljubinja pogodno je za uzgoj bijelog luka, a odnedavno je u toj opštini podignuta prva fabrika u regionu za preradu bijelog luka. Rijetke su porodice, koje u sezoni, makar i u najmanjem dijelu bašte, ne zasade ovo povrće, dok pojedini proizvedu i do pet tona bijelog luka. Ovogodišnji rod, uprkos suši, mjeri se desetinama tona i dobrim dijelom je prodat. Kad stranac dođe u Ljubinje, kaže: "Rekli su mi da kupim med, duvan i bijeli luk". Kod nas ti je tako, kaže Ljubinjac Jovo Lečić.
Dok se proizvodni pogoni gase, Hercegovci traže načine da se izvuku iz svake neugodne situacije. Sa duvanom stvari loše stoje, ali priroda nudi i druga rješenja, poput bijelog luka i lavande.
Područje Ljubinja pogodno je za uzgoj bijelog luka, a odnedavno je u toj opštini podignuta prva fabrika u regionu za preradu bijelog luka.
Rijetke su porodice, koje u sezoni, makar i u najmanjem dijelu bašte, ne zasade ovo povrće, dok pojedini proizvedu i do pet tona bijelog luka. Ovogodišnji rod, uprkos suši, mjeri se desetinama tona i dobrim dijelom je prodat.
- Kad stranac dođe u Ljubinje, kaže: "Rekli su mi da kupim med, duvan i bijeli luk". Kod nas ti je tako - kaže Ljubinjac Jovo Lečić.
Tehnolog Vanja Milošević-Đogo iz Beograda je došla u Ljubinje i zasukala rukave, pa nauku pretočila u praksu.
Bio je potreban duži period da usavrši tehnologiju i recepturu. Bijeli luk je, kaže, nezgodan kao sirovina zbog disulfidnih veza, koje se razgrađuju prvim zasijecanjem čena.
- Ja volim da jedem bijeli luk, a kada sam došla pitali su me volim li saransak. On svoja svojstva obradom nekada gubi, nekada dobija jedinjenja koja se mijenjaju obradom - kaže ona.
Veći dio posla radi se ručno, da bi se sačuvala svojstva bijelog luka. Da vidi i okusi saransak iz Danske je u Ljubinje stigao vlasnik specijalizovanih restorana Jens Hansen.
- Osjetio sam jak miris i ukus. U mom restoranu koristim najviše kineski bijeli luk, koji u odnosu na ovaj hercegovački nema ni miris ni ukus - kaže Hansen.
Posla za Ljubinjce ima i kada je u pitanju proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja.
Nije ga teško prodati zbog kvalitativnih svojstava, pa se mnogi okreću ovoj vrsti proizvodnje, a naročito lavande, koja je sve traženija, kako na domaćem tržištu tako i u inostranstvu.
Prvenac u novom trendu poljoprivredne proizvodnje je preduzeće "Lj-bilje" iz Ljubinja, koje je prije više od deceniju pokrenulo inicijativu plantažnog uzgoja ljekovitog bilja. Nedavno su pokrenuli i kozmetički program i moći će da proizvode 5.000 pakovanja krema za lice od smilja dnevno.
U kozmetičkom programu je, prema riječima suvlasnika ovog preduzeća Bože Ilića, planirana proizvodnja dvadesetak različitih proizvoda.