Selimović: Izdavačka djelatnost mora tražiti puteve kako bi opstala

Bez autora
Jan 24 2017

Digitalni su mediji budućnost, ali posljednja istraživanja pokazuju kako i štampa pronalazi svoje načine i puteve opstanka i razvoja, izjavio je Mujo Selimović, generalni direktor MIMS grupacije i izdavač Oslobođenja. Dodao je kako i njegova dnevna tiskovina razvija digitalne platforme, kao i ostatak svijeta, traže puteve prema mlađoj publici te nastoje poboljšati medijsku pismenost. Kao jedan od važnijih stvari za medije istaknuo je objektivnost, korektnost, te društvenu odgovornost. Svjetska asocijacija izdavača aktivno je uključena u problematiku i možda najvažnijih medijskih izazova danas kakav je odnos prema lažnim vijestima. Nije neka utjeha, ali to ipak znači da nije riječ samo o domaćem problemu. Jedan od recepta je upravo izgradnja povjerenja, kako na relaciji medija i konzumenata tako i onog međumedijskog, kazao je Selimović.

Selimović: Izdavačka djelatnost mora tražiti puteve kako bi opstalaDigitalni su mediji budućnost, ali posljednja istraživanja pokazuju kako i štampa pronalazi svoje načine i puteve opstanka i razvoja – izjavio je Mujo Selimović, generalni direktor MIMS grupacije i izdavač Oslobođenja.

Dodao je kako i njegova dnevna tiskovina razvija digitalne platforme, kao i ostatak svijeta, traže puteve prema mlađoj publici te nastoje poboljšati medijsku pismenost.

Objektivnost

Kao jedan od važnijih stvari za medije istaknuo je objektivnost, korektnost, te društvenu odgovornost.

- Svjetska asocijacija izdavača aktivno je uključena u problematiku i možda najvažnijih medijskih izazova danas kakav je odnos prema lažnim vijestima. Nije neka utjeha, ali to ipak znači da nije riječ samo o domaćem problemu. Jedan od recepta je upravo izgradnja povjerenja, kako na relaciji medija i konzumenata tako i onog međumedijskog - kazao je Selimović u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Dodao je kao u svezi s tim izdavači daju okvir, trasiraju put, a urednici i novinari osiguravaju ugled mediju.

- Ugled se ne stječe lažima, barem ne na duže staze. Bosna i Hercegovina je, kao zemlja s još uvijek živim sjećanjima na rat i podijeljenost, time više osjetljivija i nerijetko se događa da mediji nose prevelik teret društvene odgovornosti. Usuđujem se ustvrditi kako su mediji, ponajprije novine, i u takvim uvjetima uspjeli otvoriti brojne tabu-teme, pokrenuli procese i nametnuli se kao čuvari demokracije – kazao je Selimović koji je nedavno izabran u Glavni odbor organizacije The World Association of Newspapers and News Publishers - WAN-IFRA.

Priznanja

- Iskreno, bio sam iznenađen i prijedlogom da se nađem u Glavnom odboru WAN-IFRA-e. Sigurno znate da je riječ o sistemu otvorenog, online glasanja i da Svjetsko udruženje novina i novinskih izdavača okuplja oko 3000 kompanija iz 120 zemalja. U toj ogromnoj mreži ispostavilo se kako sam dobio pozamašan broj glasova, ne samo iz Bosne i Hercegovine, i da sam izabran. Oslobođenje je dobitnik Zlatnog pera, nagrade koju ovo udruženje dodjeljuje, pa pretpostavljam da je i taj podatak utjecao na konačan ishod i broj mojih glasova. Hvala svima koji su me podržali – kazao je Selimović, prenosi Fena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik