Seoski turizam pokretač ruralne ekonomije

Bez autora
Jul 09 2012

Seoski turizam je pokretač ruralne ekonomije, novih poslovnih inicijativa i povezanosti poljoprivredne proizvodnje i turizma. Prema OECD klasifikaciji, 85 odsto teritorije Republike Srbije čine ruralna područja u kojima živi između 44 i 55 odsto populacije. Oko 75 odsto stanovništva u ruralnoj sredini bavi se poljoprivredom za sopstvene potrebe, a procenjuje se da 41 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) potiče iz tih područja. Sve se veći fokus stavlja na diversifikaciju ruralne ekonomije i nepoljoprivrede, odnosno na nove vrste delatnosti. Podaci pokazuju da su žene i siromašni najviše pogođeni problemima koji opterećuju ruralna područja, jer su najčešće u situaciji da se bave porodičnim delatnostima i da im se to ne plaća, a oni su u tom smislu, potencijalni nosioci posla. Neophodno je unapređenje domaćeg ruralnog turizma do nivoa koji postoji u zemljama u okruženju.

Seoski turizam pokretač ruralne ekonomijeSeoski turizam je pokretač ruralne ekonomije, novih poslovnih inicijativa i povezanosti poljoprivredne proizvodnje i turizma, izjavio je šef Odseka za ruralni turizam u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Dragan Mirković.

"Prema OECD klasifikaciji, 85 odsto teritorije Republike Srbije čine ruralna područja u kojima živi između 44 i 55 odsto populacije", naveo je on.

Oko 75 odsto stanovništva u ruralnoj sredini bavi se poljoprivredom za sopstvene potrebe, a procenjuje se da 41 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) potiče iz tih područja, objavljeno je u časopisu "Korak" koji izdaje Privredna komora Srbije.

Mirković je na sednici Grupacije za ruralni turizam istakao da se sve veći fokus stavlja na diversifikaciju ruralne ekonomije i nepoljoprivrede, odnosno na nove vrste delatnosti.

Podaci pokazuju da su žene i siromašni najviše pogođeni problemima koji opterećuju ruralna područja, jer su najčešće u situaciji da se bave porodičnim delatnostima i da im se to ne plaća, ukazao je on, dodajući da su oni u tom smislu, potencijalni nosioci posla.

Po oceni Mirkovića, neophodno je unapređenje domaćeg ruralnog turizma do nivoa koji postoji u zemljama u okruženju.

On je podsetio da je od 2006. do 2008. godine oko 173 korisnika iskoristilo podsticaje za razvoj seoskog turizma u vrednosti od 91,6 miliona dinara.

Deo sredstava odobravan je u vidu predfinansiranja, koje je podrazumevalo povraćaj, što svedoči o tome da su korisnici verovali u svoju ideju.

"Vladin Nacionalni program ruralnog razvoja kompatibilan je sa IPARD programom", naveo je Mirković, ukazujući da predstojeće dve godine treba dobro iskoristiti za pripremu za korišćenje sredstava fondova EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik