Shein, brza moda i koliko nas ona zaista košta?

M.D.
Jul 05 2022

Tržišna vrednost kineskog modnog diva “Shein” procenjena je na više od 100 milijardi dolara, što je više od Zare i H&M-a zajedno! Iako veći deo zapadnih potrošača nije upoznat sa ovom kompanijom, očigledno je da na istočnom tržištu drži dominantnu poziciju u industriji “brze mode”.

Naime, kompanija “Shein” je osnovana 2008. godine sa ciljnom grupom u vidu mladih kupaca, te je stoga i svoje reklamiranje najvećim delom usmerila na društvene mreže. Ova strategija se pokazala odličnom, budući da je tokom 2020. godine “Shein” je spominjan na društvenim mrežama “TikTok” i “YouTube” od bilo koje druge kompanije!

„Shein haul“ video snimci, u kojima kreatori sadržaja raspakuju i isprobavaju jeftinu odeću ovog brenda brzo su postali popularni na društvenim mrežama.

Inače, “Shein” nema fizičke prodavnice, ali svakodnevno dodaje oko 6.000 novih artikala na svoje globalne veb stranice. Iako se bavi i prodajom kozmetike i proizvoda za domaćinstvo, kompanija je najpoznatija po prodaji garderobe.

Inače, “Fast fashion” kompanije specifične su po tome što u kratkom roku proizvode ogromne količine odeće koje prodaju po niskim cenama, dajući na taj način potrošačima pristup modernoj garderobi koju sebi mogu veoma lako da priušte. Međutim, iako donosi brojne benefite, “brza moda” je na udaru brojnih kritičara.

Pre svega, proizvodnja velikih količina nove, jeftine odeće znači da brendovi moraju da održavaju niske troškove proizvodnje. Radnici u fabrici konfekcije često moraju da rade za jako nisku platu u surovim uslovima i veoma dugim smenama. Izveštaj švajcarske istraživačke grupe “Public Eye” iz 2021. godine otkrio su da na šest lokacija u Guangdžouu u Kini, koje su snabdevale “Shein”, radne nedelje trajale po 75 sati.

Osim toga, “brza moda” negativno utiče i na životnu sredinu usled ogromne količine tekstilnog otpada. Naime, procenjuje se da se na globalnom nivou pun kamion neželjene odeće ili spaljuje ili baca na deponije svake sekunde!

Takođe, prema informacijama Međunarodnog panela za klimatske promene, modna industrija proizvodi 10% globalne emisije ugljen-dioksida i koristi oko 1,5 triliona litara vode svake godine.

Mnogi proizvodi “brze mode” napravljeni su od plastičnih materijala poput poliestera i najlona, koji potiču od fosilnih goriva i nisu biorazgradivi.

Upravo iz ovih razloga, pojedine kompanije iz ove industrije se u poslednjih nekoliko godina opredeljuju za ekološki prihvatljive materijale i pribegavaju recikliranju garderobe. Među njima se definitivno izdvaja švedski brend “H&M” koji prednjači u zelenoj tranziciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik