Situacija u Kini uticala na prošlomjesečnu razmjenu sa BiH

Bez autora
Feb 25 2020

Uvoz robe iz Kine u BiH u proteklom mjesecu pao je za oko dva miliona maraka u odnosu na januar 2019. godine, što se dijelom može pripisati posljedicama virusa korona zbog kojeg su svi kineski privredni pogoni stali, a isporuka robe iz najmnogoljudnije zemlje svijeta prekinuta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na domaće tržište prošli mjesec iz Kine je stigla roba vrijedna 44,01 miliona maraka, dok su u istom periodu lani iz najmnogoljudnije zemlje svijeta uvezeni razni proizvodi vrijedni 46,41 miliona maraka.

Među raznim proizvodima koji stižu iz Kine su i repromaterijali koje domaća preduzeća koriste u svojoj proizvodnji. Strah da će ostati bez sirovine te da neće uspjeti da ispoštuju ranije ugovorene poslove zabrinuo je domaće privrednike, koji posluju zahvaljujući zalihama materijala. Vlasnik preduzeća “Vineks” iz Čelinca Vinko Džombić kaže za “Glas Srpske” da su zalihe dovoljne za dva mjeseca.

- Imamo informacije da fabrike u Kini počinju da rade i to nas ohrabruje da nećemo doći u bezizlaznu situaciju. Iz te zemlje nam stižu elektro komponente, signalne sijalice, led diode i otpornici. Ukoliko bi se ovi problemi nastavili trpjeli bismo ozbiljne posljedice - rekao je Džombić.

Za razliku od uvoza, izvoz domaćih proizvoda u zemlju Dalekog istoka u januaru ove godine je povećan, a na listi proizvoda koje je BiH plasirala u Kinu prednjače drvo, proizvodi od drveta i drveni ugalj. Prema podacima UIO BiH u januaru prošle godine BiH je u Kinu izvezla robu vrijednu 1,69 miliona maraka, dok je u istom periodu ove godine na kinesko tržište plasirana roba “teška” 3,33 miliona maraka, od čega se 1,42 miliona KM odnosi na drvo i proizvode od drveta.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je Kina značajan spoljnotrgovinski partner RS.

- Kada je riječ o izvozu drveta i namještaja, Kina nije na spisku prvih deset spoljnotrgovinskih partnera, ali se nalazi na visokom četvrtom mjestu kada je riječ o uvozu namještaja iz te zemlje - rekao je Šinik.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH na domaće tržište je u proteklih pet godina stigla roba iz Kine vrijedna više od dvije milijarde maraka, a da li će taj trend biti nastavljen u narednim mjesecima, kažu privrednici, sigurno će zavisiti od posljedica virusa korona. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH vrijednost petogodišnjeg plasmana robe u Kinu je oko 160 miliona maraka.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Nemanja Vasić kaže da je Kina jedan od najznačajnijih svjetskih igrača u sektoru trgovine, te da je samim tim i saradnja BiH sa tom zemljom Dalekog istoka veoma važna.

- Svaka turbulencija koja se dešava u Kini, odražava se na cijeli svijet, pa tako i na našu ekonomiju. Ukoliko se kriza uzrokovana virusom korona nastavi i posljedice će biti veće. Naše kompanije sirovinsku bazu u dobroj mjeri obezbjeđuju iz Kine, primjera radi domaći proizvođači kečapa iz Kine uvoze ogromne količine paradajz pirea - rekao je Vasić

Cijene

Nemanja Vasić ističe da su sirovine iz Kine uvijek bile veoma povoljne za domaće privrednike.

- Problemi izazvani virusom korona i zastoj u nabavci sirovine sigurno će uticati i  na skok cijena, a veoma vjerovatno i na nestašicu pojedinih proizvoda - rekao je Vasić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik