Škart roba moraće da se zameni

Bez autora
May 05 2014

Ukoliko se kupljeni proizvod pokvari u prvih šest meseci, potrošač će moći da bira da li želi popravku, zamenu ili povraćaj novca. Od kraja juna, kada se očekuje da novi zakon o zaštiti potrošača stupi na snagu, potrošači će biti bolje zaštićeni jer će prodavci morati da im zamene robu za koju se ispostavi da je škart. Prvi korak u ograničavanju samovolje trgovaca je skraćivanje roka za odgovor na reklamaciju sa 15 na osam dana. Naravno, ako je u pitanju automobil, neće se dobijati nov zbog kvara na migavcu, nego zbog prestanka rada nekog funkcionalnog dela. Trgovci i proizvođači su do sada isti proizvod slali nebrojeno mnogo puta na popravku umesto da odmah kupcu daju nov. Taj zakon, čiji je predlog pripremljen, i to će urediti, pa će posle trećeg kvara na istom proizvodu u garantnom roku kupac automatski dobijati nov, objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Škart roba moraće da se zameniUkoliko se kupljeni proizvod pokvari u prvih šest meseci, potrošač će moći da bira da li želi popravku, zamenu ili povraćaj novca.

Od kraja juna, kada se očekuje da novi zakon o zaštiti potrošača stupi na snagu, potrošači će biti bolje zaštićeni jer će prodavci morati da im zamene robu za koju se ispostavi da je škart.

Prvi korak u ograničavanju samovolje trgovaca je skraćivanje roka za odgovor na reklamaciju sa 15 na osam dana.

- Naravno, ako je u pitanju automobil, neće se dobijati nov zbog kvara na migavcu, nego zbog prestanka rada nekog funkcionalnog dela. Trgovci i proizvođači su do sada isti proizvod slali nebrojeno mnogo puta na popravku umesto da odmah kupcu daju nov. Taj zakon, čiji je predlog pripremljen, i to će urediti, pa će posle trećeg kvara na istom proizvodu u garantnom roku kupac automatski dobijati nov - objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za “Blic“ da je najvažnija novina u predlogu novog zakona o zaštiti potrošača to što se tržišnoj inspekciji vraća mogućnost da kažnjava trgovce.

- Broj mogućih prekršaja povećali smo sa 50 na 83, a većina se odnosi na nepoštovanje rokova. Trgovci koji ne budu isporučivali robu na vreme ili obavestili kupca da nakon potpisivanje ugovora i kupovine putem interneta ima 14 dana da se predomisli biće kažnjeni, dok će kupci koji čekaju na isporuku duže od dogovorenog roka dobiti pravo da raskinu kupoprodajni ugovor - poručuje Rasim Ljajić.

Novim zakonom biće zabranjeno i oglašavanje telefonom ili mejlom bez prethodnog pristanka potrošača, kao i nasrtljivo ponašanje trgovaca.

- Zakon uvodi i mogućnost zaštite kolektivnih interesa potrošača. To je važno u slučajevima kada veliki broj građana ima isti problem sa, na primer, komunalnim preduzećima, mobilnim, internet ili fiksnim operaterima. Ali, uveli smo i načine vansudskog rešavanja sporova, kako bismo učinili sve da građani ne moraju da trpe duge sudske procedure - kaže Ljajić i dodaje da je u Ministarstvu u toku osnivanje sektora koji će se baviti isključivo zaštitom potrošača. Gorica Avalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik