Skijanje do proleća!

Bez autora
Mar 03 2011

Mart je, a zima na našim planinama još traje. I, ne samo na našim. Skijaši uveliko koriste blagodeti planina u Sloveniji, Bugarskoj, Austriji, u francuskim Alpima. Cene su već niže u odnosu na one oko Nove godine i đačkog zimskog raspusta, ali se gužva nije smanjila. Na planinama u Srbiji je posebno vikendom mnogo gostiju, jer ljubitelji skijanja, sankanja, a pre svega šetnji na čistom vazduhu, koriste svaki trenutak da uživaju u martovskim zimskim čarolijama. I dalje su velike gužve na skijaškim stazama, ali i u hotelima. Dužina instalacija veštačkog snega iznosi pet kilometara. Na čitavom prostoru se nalaze četiri ski-staze: Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota. Radi i savremena šestosedna žičara, kao i dva ski-lifta. Snega je, uglavnom, bilo cele zime.

Skijanje do proleća!Mart je, a zima na našim planinama još traje. I, ne samo na našim. Skijaši uveliko koriste blagodeti planina u Sloveniji, Bugarskoj, Austriji, u francuskim Alpima...

Cene su već niže u odnosu na one oko Nove godine i đačkog zimskog raspusta, ali se gužva nije smanjila. Na planinama u Srbiji je posebno vikendom mnogo gostiju, jer ljubitelji skijanja, sankanja, a pre svega šetnji na čistom vazduhu, koriste svaki trenutak da uživaju u martovskim zimskim čarolijama.

Zlatibor

I dalje su velike gužve na skijaškim stazama, ali i u hotelima. Dužina instalacija veštačkog snega iznosi pet kilometara. Na čitavom prostoru se nalaze četiri ski-staze: Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota. Radi i savremena šestosedna žičara, kao i dva ski-lifta. Snega je, uglavnom, bilo cele zime.

Kopaonik

Skijalište je od ove sezone bogatije za jednu šestosednu i dve četvorosedne žičare. Na lokaciji Karaman greben postavljena je nova šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat. Izgrađena je i nova četvorosedna žičara „Krst“ kapaciteta 2.018 skijaša na sat. Sistemom za veštački sneg pokriveno je oko 70 odsto skijališta.

Ova planina je bogata i kulturnim nasleđem. U blzini su manastiri Studenica, Žiča, Đurđevi stupovi, Sopoćani, Petrova crkva, a nisu daleko ni mnogobrojne banje.

Divčibare

Do ove planine dopire vazduh sa Mediterana koji se, baš tu, meša sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije. Najviše zbog toga, u vazduhu ima joda, pa na ovu planinu dolaze ne samo skijaši, već i oni kojima je potrebno „da pročiste pluća“ ili da na njoj potraže zdravlje. Na severnoj padini Crnog vrha je staza od 800 metara na kojoj je žičara kapaciteta 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, tako da je moguće i noćno skijanje.

Tara

Najbolji skijaški tereni su u rejonu Predovog krsta, gde je visinska razlika od oko 500 metara. Dužna staze je od tri do pet kilometara.

Mnogo je, čini se, više onih koji na Tari borave zbog pravog odmora. U blizini su Drina, sa veštačkim jezerima Perućac i Zaovine, zatim Mokra Gora, Višegrad... Hoteli na ovoj planini su udobni, a moguće je rezervisati mesto i u domaćoj radinosti.

U restoranima u Perućcu obavezno treba probati pastrmku, a zimski odmor na Tari najbolje je koristiti za šetnju, sankanje i pored kamina, uz specijalitete ovog kraja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik