Skromna razmena sa Japanom

Bez autora
Mar 08 2011

Srpska delegacija, koja boravi u poseti Japanu, razgovaraće sa predstavnicima vodećih japanskih kompanija o skromnoj spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje i pokušati da nađe prostora za njeno unapređenje. Iz Japana uvozimo automobile i delove za automobile, elektroniku i medicinsku opremu, dok Japancima prodajemo smrznuto voće i povrće, pre svega malinu. Zato ne iznenađuje što smo prošle godine u razmeni sa tom zemljom zabeležili ogroman minus. Uvoz je vredeo 157 miliona dolara, a izvoz tek milion i po. Pored maline, tu su i drugi jagodičasti proizvodi, borovnica, jagoda, kupina, a pored njih ima velikog interesovanja i za pečurke, koje možemo da izvezemo i kao sušene. Osim povećanja izvoza u Japan, važno je privući investitore iz te zemlje. Za sada su u tri projekta uložili nešto više od 100 miliona dolara. Najveći problem je, kažu stručnjaci, što Japanci vrlo malo znaju o Srbiji.

Skromna razmena sa JapanomSpoljnotrgovinska razmena Srbije i Japana za sada je veoma skromna, ali ima prostora za unapređenje. Iz Japana uvozimo automobile, elektroniku i medicinsku opremu, dok Japancima prodajemo smrznuto voće i povrće.

Srpska delegacija, koja boravi u poseti Japanu, razgovaraće sa predstavnicima vodećih japanskih kompanija o skromnoj spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje i pokušati da nađe prostora za njeno unapređenje.

Iz Japana uvozimo automobile i delove za automobile, elektroniku i medicinsku opremu, dok Japancima prodajemo smrznuto voće i povrće, pre svega malinu.

Zato ne iznenađuje što smo prošle godine u razmeni sa tom zemljom zabeležili ogroman minus. Uvoz je vredeo 157 miliona dolara, a izvoz tek milion i po.

"Pored maline, tu su i drugi jagodičasti proizvodi, borovnica, jagoda, kupina, a pored njih ima velikog interesovanja i za pečurke, koje možemo da izvezemo i kao sušene" kaže Božidar Laganin iz SIEPA.

Osim povećanja izvoza u Japan, važno je privući investitore iz te zemlje. Za sada su u tri projekta uložili nešto više od 100 miliona dolara. Najveći problem je, kažu stručnjaci, što Japanci vrlo malo znaju o Srbiji.

Pomoć Japana

Zato bi tokom posete srpske delegacije Japanu, Srbiju trebalo predstaviti kao stabilnu za ulaganja, sa sigurnim putem ka Evropi.

To bi japanskim investitorima omogućilo da planiraju proizvodnju ne samo za Evropu, nego i za tržišta sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

"Činjenica da kod nas mogu da se nabave proizvodi obojene i crne metalurgije kao sirovine i repromaterijali mogu da podstaknu interesovanje njihovih kompanija za ulaganje u mašinsku i automobilsku industriju i naravno mikroelektroniku", rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Vlada Japana je u poslednjoj deceniji pomagala Srbiji na više polja u obrazovanju, zdravstvu, transportu, vodosnabdevanju, zaštiti životne sredine. Ono što bi nam svakako dobro došlo i što bi trebalo da koristimo za budući razvoj privrede jesu japanska iskustva u proizvodnji brzih vozova, izgradnji metroa i termoelektrana sa velikom energetskom efikasnošću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik