Skupa kućna hemija

Bez autora
Nov 02 2011

Čistoća je u Srbiji iz meseca u mesec sve skuplja. Među novim, višim cenovnicima koji stižu trgovcima, gotovo uvek su sredstva za higijenu. Za jednu godinu ona su poskupela za više od 50 odsto. Prema statistici, na prašak za veš, deterdžent za sudove, zubne paste, šampon, sapun i toaletni papir odlazi mesečno oko 2.500 dinara, ali u praksi potrebno je barem duplo više. U ovoj „korpi čistoće“ su najosnovnija sredstva za održavnje lične i kućne higijene. Domaćinstvo mesečno potroši četiri sapuna, 400 mililitara šampona, dve paste za zube, dva kilograma deterdženta za pranje veša, pola litra tečnosti za sudove i 10 rolni toalet papira. Sredstva za čišćenje i ličnu higijenu domaćih proizvođača imaju povoljnije cene od uvoznih. Zato i ne čudi što raste prodaja domaćih litarskih šampona, čija je cena ispod 100 dinara. Ponovo su aktuelni sapuni nepoznatih proizvođača i sumnjivog kvaliteta, čije je cena dosta niža. Zbog manjih zarada i sve većih troškova veliki broj potrošača se preorijentisao na jeftinije deterdžente, sapune i šampone.

Skupa kućna hemijaČistoća je u Srbiji iz meseca u mesec sve skuplja. Među novim, višim cenovnicima koji stižu trgovcima, gotovo uvek su sredstva za higijenu.

Za jednu godinu ona su poskupela za više od 50 odsto. Prema statistici, na prašak za veš, deterdžent za sudove, zubne paste, šampon, sapun i toaletni papir odlazi mesečno oko 2.500 dinara, ali u praksi potrebno je barem duplo više.

U ovoj „korpi čistoće“ su najosnovnija sredstva za održavnje lične i kućne higijene. Domaćinstvo mesečno, kaže statistika, potroši četiri sapuna, 400 mililitara šampona, dve paste za zube, dva kilograma deterdženta za pranje veša, pola litra tečnosti za sudove i 10 rolni toalet papira.

- Za higijenu odvojimo mesečno oko 6.000 dinara - kaže Danijela M. iz Beograda.

- Taj trošak bi bio mnogo veći da kupujemo omekšivače, sredstva za održavanje parketa, pločica, rerni, a o kozmetici da i ne govorimo. Sve smo sveli na minimum, ali moramo da kupimo higijenske uloške, a ponekad se častimo kremom za ruke i lice. Ne kupujemo osveživače prostorija, više vrsta deterdženata za veš, a štedimo i na toalet papiru, koji uglavnom kupujemo na pijaci.

Sredstva za čišćenje i ličnu higijenu domaćih proizvođača imaju povoljnije cene od uvoznih. Zato i ne čudi što raste prodaja domaćih litarskih šampona, čija je cena ispod 100 dinara. Ponovo su aktuelni sapuni nepoznatih proizvođača i sumnjivog kvaliteta, čije je cena dosta niža.

- Zbog manjih zarada i sve većih troškova veliki broj potrošača se preorijentisao na jeftinije deterdžente, sapune i šampone - tvrde u vodećim trgovinskim lancima.

- I njihov promet, uprkos krizi, krenuo je uzlaznom linijom.

Domaći proizvođači kažu da su u prvom kvartalu ove godine cene sirovina na svetskom tržištu porasle od 40 do 50 posto u odnosu na kraj 2009. godine, dok je ambalaža poskupela za 20 do 50 odsto. To je, kako objašnjavaju proizvođači, razlog za poskupljenja „hemije“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik