Slabo interesovanje za državno zemljište

Bez autora
Apr 01 2014

Državno poljoprivredno zemljište, koje na području Subotice nije izdato u prošloj godini, ponovo se našlo na licitaciji, a osim u slučaju parcela u Žedniku, interesovanje poljoprivrednika je slabo i parcele se izdaju po početnim cenama. Poljoprivrednicima je ponuđeno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u svih 11 katastarskih opština na području Grada Subotica, koje je obuhvaćeno godišnjim programom korišćenja, zaštite i uređenja iz prošle godine, a koje nije izlicitirano u prvom krugu javnog nadmetanja, ili nisu prihvaćene po pravu prečeg zakupa. Ponuđeno zemljište se izdaje na period od godinu dana. Kako je ocenio šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište, Grgur Stipić, drugi krug licitacije je juče prošao relativno mirno i uz slabo interesovanje poljoprivrednika, a izdate parcele su izlicitirane uglavnom po početnim cenama, koje su za 30 odsto niže u odnosu na prvi krug.

Slabo interesovanje za državno zemljišteDržavno poljoprivredno zemljište, koje na području Subotice nije izdato u prošloj godini, ponovo se našlo na licitaciji, a osim u slučaju parcela u Žedniku, interesovanje poljoprivrednika je slabo i parcele se izdaju po početnim cenama.

Poljoprivrednicima je ponuđeno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u svih 11 katastarskih opština na području Grada Subotica, koje je obuhvaćeno godišnjim programom korišćenja, zaštite i uređenja iz prošle godine, a koje nije izlicitirano u prvom krugu javnog nadmetanja, ili nisu prihvaćene po pravu prečeg zakupa.

Ponuđeno zemljište se izdaje na period od godinu dana.

Kako je ocenio šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište, Grgur Stipić, drugi krug licitacije je juče prošao relativno mirno i uz slabo interesovanje poljoprivrednika, a izdate parcele su izlicitirane uglavnom po početnim cenama, koje su za 30 odsto niže u odnosu na prvi krug.

Stipić je objasnio da se radilo o katastarskim opštinama gde je većinom peskovito zemljište, međutim, već danas je vladalo veće interesovanje, pogotovo za parcele u Žedniku, što je za posledicu imalo i postizanje cena koje su i za 100 odsto više od početnih.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Šimon Ostrogonac, ocenio je da veće cene izlicitirane danas znače i više novca koji će se sliti u gradski budžet.

Prema njegovim rečima, ta sredstva, kojih već sada zahvaljujući prošlogodišnjim licitacijama ima oko 200 miliona, moraju se utrošiti strogo namenski – za poljočuvarsku službu, protivgradnu zaštitu i atarske puteve, čije će uređenje ove godine biti finansirano sa oko 70 miliona dinara.

Nakon ovih licitacija biće finiširan ovogodišnji program korišćenja, zaštite i uređenja zemljišta, koji će obuhvatati jako malo površina, jer je najveći deo najboljeg zemljišta izdat već u prošloj godini, ili se nalazi u drugom krugu izdavanja koji se privodi kraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik