Sma­nje­nje ce­ne nov­ca moguće tek od ju­na

Bez autora
Jan 28 2024

Evrop­ska cen­tral­na ban­ka (ECB) od­lu­či­la je u če­tvr­tak da za­dr­ži ključ­ne ka­ma­te na po­sto­je­ćem ni­vou.

Ka­ko je sa­op­šte­no, ova­kva od­lu­ka je do­ne­ta jer je in­fla­ci­ja na­sta­vi­la da pa­da, a po­o­štre­ni kre­dit­ni uslo­vi uti­ču na pad tra­žnje što oba­ra rast ce­na na ma­lo.

Sa­vet ECB je na­veo da je po­sve­ćen ci­lju da se in­fla­ci­ja bla­go­vre­me­no vra­ti na sred­njo­roč­ni cilj od dva od­sto i sma­tra da će tre­nut­ni ni­vo ka­mat­nih sto­pa, ako se odr­ža­va­ju do­volj­no du­go, zna­čaj­no do­pri­ne­ti tim na­po­ri­ma. Nji­ho­va re­fe­rent­na ka­mat­na sto­pa na glav­ne ope­ra­ci­je re­fi­nan­si­ra­nja osta­je 4,5 od­sto, a ka­mat­na sto­pa na de­po­zi­te če­ti­ri od­sto.

Pred­sed­ni­ca ECB-a Kri­stin La­gard iz­ja­vi­la je da po­sto­ji mo­guć­nost da se sa ubla­ža­va­njem mo­ne­tar­ne po­li­ti­ke kre­ne to­kom le­ta i na­gla­si­la je da će od­lu­ka za­vi­si­ti od eko­nom­skih po­ka­za­te­lja.

Pod­se­ća­nja ra­di, i na­ša Na­rod­na ban­ka već me­se­ci­ma dr­ži re­fe­rent­nu ka­ma­tu na 6,5 od­sto oči­gled­no pra­te­ći sig­na­le iz glav­ne evrop­ske ban­ke. Za du­žni­ke to kon­kret­no zna­či da im me­seč­ni anu­i­te­ti za kre­di­te odo­bre­ne u di­na­ri­ma mi­ru­ju, a to va­ži i za ra­te za stam­be­ne zaj­mo­ve in­dek­si­ra­ne u evrop­skoj va­lu­ti ko­je su za­mr­znu­te do kra­ja ove go­di­ne.

Zo­ran Gru­bi­šić, de­kan Be­o­grad­ske ban­kar­ske aka­de­mi­je, ka­že da je od­lu­ka ECB bi­la oče­ki­va­na.

„Sa­da je pi­ta­nje ka­da će po­če­ti sma­nji­va­nje ka­ma­ta. Ove go­di­ne sa­svim si­gur­no, sa­mo se ne mo­že sa si­gur­no­šću re­ći ka­da i za ko­li­ko. Pre­o­vla­đu­ju mi­šlje­nja da će u pr­voj po­lo­vi­ni go­di­ne do­mi­ni­ra­ti na­če­lo opre­zno­sti ka­ko ne bi do­šlo do pre­br­zog mo­ne­tar­nog po­pu­šta­nja. Oče­ki­va­nja su da će pad ka­ma­ta po­če­ti u dru­goj po­lo­vi­ni go­di­ne, i to ne­ko­li­ko pu­ta po 0,25 od­sto. Kraj go­di­ne će­mo sva­ka­ko do­če­ka­ti s ni­žim ka­ma­ta­ma ne­go što su sa­da na po­čet­ku”, ka­že Gru­bi­šić, do­da­ju­ći da još ima pu­no ri­zi­ka po­put me­đu­na­rod­nih kon­fli­ka­ta, ne­iz­ve­sno­sti oko ce­ne ener­ge­na­ta i nji­ho­vog pla­ća­nja ko­je ne mo­ra vi­še nu­žno da bu­de u do­la­ri­ma.

Er­ste gru­pa pad ka­mat­nih sto­pe oče­ku­je u dru­gom kvar­ta­lu 2024. go­di­ne.

„S ob­zi­rom na ne­iz­ve­sno­sti u po­gle­du in­fla­ci­je i eko­nom­skog tren­da, oče­ki­va­nja na tr­ži­šti­ma for­mi­ra­ju se na ne­si­gur­nim osno­va­ma. Eko­nom­ski opo­ra­vak po­sta­je ključ­na te­ma, dok cen­tral­ne ban­ke, po­put ECB, raz­ma­tra­ju stra­te­gi­je upra­vlja­nja li­kvid­no­šću i po­ten­ci­jal­na sma­nje­nja ka­mat­nih sto­pa”, na­ve­la je Er­ste gru­pa.

Iako se eko­no­mi­ja su­o­ča­va sa sla­bo­sti­ma i opa­da­ju­ćom sto­pom in­fla­ci­je, Evrop­ska cen­tral­na ban­ka pret­po­sta­vlja da će ove go­di­ne do­ći do eko­nom­skog opo­rav­ka, na­vo­de. Po­sto­ji ri­zik da bi kom­pa­ni­je mo­gle pre­ne­ti po­ve­ća­nja za­ra­da na po­tro­ša­če, što bi mo­glo da uspo­ri bor­bu pro­tiv in­fla­ci­je. Po­da­ci ko­ji­ma Er­ste gru­pa ras­po­la­že uka­zu­ju na to da ECB zbog to­ga ni­je ozbilj­no za­bri­nu­ta. Trend uspo­ra­va­nja ra­sta za­ra­da već se ma­ni­fe­sto­vao u dru­gom i tre­ćem kvar­ta­lu, a me­seč­ni po­ka­za­te­lji su­ge­ri­šu na­sta­vak tog tren­da i u če­tvr­tom kvar­ta­lu, re­zul­ta­ti su is­tra­ži­va­nja.

Sma­tra­ju da od­bor gu­ver­ne­ra ECB tek tre­ba da na­čel­no otvo­ri vra­ta za sma­nje­nja ka­mat­nih sto­pa na mar­tov­skoj sed­ni­ci, a da o pr­vom sma­nje­nju sto­pa od­lu­ču­je tek u ju­nu. Oče­ku­je se do­dat­no sma­nje­nje u sep­tem­bru, na­kon če­ga bi usle­di­la još dva sma­nje­nja ka­mat­nih sto­pa za po 25 ba­znih po­e­na do kra­ja go­di­ne, od­no­sno, za ukup­no 100 po­e­na ove go­di­ne. Zna­či za je­dan od­sto. To bi kon­kret­no pod­ra­zu­me­va­lo da, na pri­mer, še­sto­me­seč­ni euri­bor sa sa­da­šnjih 3,922 od­sto bu­de na kra­ju go­di­ne tri od­sto.

S dru­ge stra­ne, Ra­fa­el Bo­stik, zva­nič­nik ame­rič­kih Fe­de­ral­nih re­zer­vi (FED), iz­ja­vio je da bi že­leo da vi­di vi­še do­ka­za o kre­ta­nju in­fla­ci­je ka ci­lja­nom ni­vou od dva od­sto pre ne­go što se kre­ne sa ubla­ža­va­njem mo­ne­tar­ne po­li­ti­ke. Ta­ko­đe je re­kao da bi zva­nič­ni­ci FED-a tre­ba­lo da bu­du opre­zni u po­gle­du sma­nji­va­nja ka­mat­nih sto­pa zbog pri­su­stva ne­iz­ve­sno­sti ši­rom sve­ta. Bo­stik je na­veo da ne oče­ku­je pr­vo sma­nje­nje ka­mat­nih sto­pa FED-a sve do tre­ćeg tro­me­seč­ja ove go­di­ne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik