Smart fortwo - pametni mališan na struju

Bez autora
Jul 03 2012

Smart fortwo prvi je automobil na električni pogon koji je nemački gigant „Dajmler“ pripremio za svetsko tržište. Reč je o trećoj generaciji popularnog mališana koji nosi oznaku „smart fortwo electric drive“, s obzirom na to da se napaja iz jon-litijumskih baterija kapaciteta 17,6 kw. Ovaj model je, u šta su se nedavno na promociji u Berlinu uvereli novinari iz gotovo svih delova planete, bez izduvnih gasova, a njegova glavna performansa je domet od 145 kilometara bez dopunjavanja baterija. Energija jon-litijumskih baterija odlazi na pogon električnog motora snage 75 KS, što predstavlja dovoljnu vrednost za značajan pomak na polju performansi - ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat iznosi 11,5 sekundi, a maksimalna brzina je 125 kilometara na sat.

Smart fortwo - pametni mališan na strujuSmart fortwo prvi je automobil na električni pogon koji je nemački gigant „Dajmler“ pripremio za svetsko tržište.

Reč je o trećoj generaciji popularnog mališana koji nosi oznaku „smart fortwo electric drive“, s obzirom na to da se napaja iz jon-litijumskih baterija kapaciteta 17,6 kw. Ovaj model je, u šta su se nedavno na promociji u Berlinu uvereli novinari iz gotovo svih delova planete, bez izduvnih gasova, a njegova glavna performansa je domet od 145 kilometara bez dopunjavanja baterija.

Energija jon-litijumskih baterija odlazi na pogon električnog motora snage 75 KS, što predstavlja dovoljnu vrednost za značajan pomak na polju performansi - ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat iznosi 11,5 sekundi, a maksimalna brzina je 125 kilometara na sat.

Vozilo je, kako ističu tvorci ovog „smarta“ idealno za električni pogon. I zaista, mališan na struju se na drumu ponaša gotovo besprekorno. Startan, okretan je i uz to bešuman. Ulicama Berlina „leteo“ je gotovo bez greške, i, uz već dobro poznatu osnovnu karakteristiku, da se može parkirati „gde god poželite“, dodaje se i ona nova - ušteda.

Za punjenje ove baterije „do vrha“ na kućnoj utučnici potrebno je sedam časova, na javnim stanicama - šest sati, dok je isto moguće učiniti i za manje od sat, ukoliko vozilo ima punjač od 22 kw.

Fabrika iz Štutgarta ponudila je kupcima opciju da kupe ili zakupe baterije za ovaj model. „Smart“ elektrik kupe model sa baterijom košta 19.900 evra (kabriolet 22.496 evra), a kupe sa rentiranjem baterije, koja staje 65 evra mesečno, 15.890 evra (kabriolet 18.486 evra).

Ovo su cene za nemačko tržište, proizvođač za ispravnost baterije garantuje 10 godina, a isporuka će početi do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik