Spoljnotrgovinski deficit drvne industrije

Bez autora
Mar 03 2011

Srpska drvna industrija u 2010. godini zabeležila je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u iznosu od 16 miliona dolara. Ukupan izvoz te industrijske grane lane je iznosio 361 milion dolara, a vrednost uvoza u našu zemlju bila je 378 miliona dolara. Izvoz primarnih proizvoda prošle godine je smanjen za 25 odsto, izvoz finalnih proizvoda za 7,5 odsto, a u 2010. suficit beleže jedino proizvodi od drveta, i to od 46 miliona dolara. Domaća drvna industrija se, pored sve lošijih izvoznih rezultata, već godinama suočava i sa drugim ozbiljnim problemima, kao što je veliki pad zaposlenosti. Broj zaposlenih u preradi drveta za deset godina smanjen je za 50 odsto, a u šumarstvu i proizvodnji nameštaja za po 40 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit drvne industrijeSrpska drvna industrija u 2010. godini zabeležila je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u iznosu od 16 miliona dolara, rečeno je danas na sednici Udruženja za šumarstvo i industriju za preradu drveta, celuloze i papira Privredne komore Srbije (PKS).

Ukupan izvoz te industrijske grane lane je iznosio 361 milion dolara, a vrednost uvoza u našu zemlju bila je 378 miliona dolara.

Izvoz primarnih proizvoda prošle godine je smanjen za 25 odsto, izvoz finalnih proizvoda za 7,5 odsto, a u 2010. suficit beleže jedino proizvodi od drveta, i to od 46 miliona dolara, kazao je sekretar tog udruženja Vladimir Burda.

On je istakao da se domaća drvna industrija, pored sve lošijih izvoznih rezultata, već godinama suočava i sa drugim ozbiljnim problemima, kao što je veliki pad zaposlenosti.

Prema njegovim rečima, broj zaposlenih u preradi drveta za deset godina smanjen je za 50 odsto, a u šumarstvu i proizvodnji nameštaja za po 40 odsto.

Drvna industrija u poslednjih 10 godina beleži pad od 16 odsto, naveo je Burda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik