Sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama u praksi

Bez autora
Apr 17 2013

Danas je u Privrednoj komori Srbije (PKS) održana prezentacija Zakona o javnim nabavkama. Na predstavljanju Zakona o javnim nabavkama ocenjeno je da je novi propis dobar, ali da je veoma bitno i njegovo dosledno sprovođenje u praksi. Prioritet novog Zakona o javnim nabavkama je suzbijanje pregovaračkih postupaka, koji će se koristiti samo u najneophodnijim situacijama. Pregovarački postupci javnih nabavki dostigli su ogromne razmere prošle godine, kada je 34 posto ugovora zaključeno na taj način, od kojih 48 posto sa samo jednim ponuđačem, što je najnekonkurentnije. Naručioci treba da izbegavaju pregovaračke postupke, jer će dobijati uglavnom negativno mišljenje Uprave za javne nabavke, osim u slučajevima kada postoji jak razlog za pokretanje takvog postupka.

Sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama u praksiDanas je u Privrednoj komori Srbije (PKS) održana prezentacija Zakona o javnim nabavkama. Predsednik PKS Željko Sertić ocenio je na predstavljanju Zakona o javnim nabavkama da je novi propis dobar, ali da je veoma bitno i njegovo dosledno sprovođenje u praksi.

U Srbiji ima 12 hiljada naručilaca i 80 hiljada ponuđača, a informacije o novom zakonu treba da dopru do svakog privrednika i preduzetnika, što je posao PKS, istakao je Sertić.

Prioritet novog Zakona o javnim nabavkama je suzbijanje pregovaračkih postupaka, koji će se koristiti samo u najneophodnijim situacijama. Pregovarački postupci javnih nabavki dostigli su ogromne razmere prošle godine, kada je 34 posto ugovora zaključeno na taj način, od kojih 48 posto sa samo jednim ponuđačem, što je najnekonkurentnije, ukazao je Direktor Uprave za javne nabavke dr Predrag Jovanović.

On je poručio naručiocima da izbegavaju pregovaračke postupke, jer će dobijati uglavnom negativno mišljenje Uprave za javne nabavke, osim u slučajevima kada postoji jak razlog za pokretanje takvog postupka.
 
U drugom kvartalu prošle godine, u izbornom periodu, hitne javne nabavke dostigle su 8,7 milijardi dinara, od kojih je 83 posto ili 7,2 milijarde dinara, bilo neregularno. Novi Zakon o javnim nabavkama, koji se primenjuje od 1. aprila pojačava nadležnosti uprave i donosi niz novina, među kojima je godišnji plan javnih nabavki, tako da svaki naručilac treba najkasnije do 31. januara da ga dostavi upravi i Državnoj revizorskoj instituciji. Naručilac posebno, u planu nabavki posebno navodi razloge i opravdanost svake pojedinačne nabavke i način na koji je utvrdio procenjenu vrednost javne nabavke. Plan nabavke u elektronskom obliku naručilac dostavlja Upravi za javne nabavke i Državnoj revizorskoj instituciji u roku od deset dana od dana donošenja, a dužan je da do 31. marta tekuće godine, sačini izveštaj o izvršenju plana nabavki za prethodnu godinu, koji dostavlja tim institucijama, navela je pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Danijela Bokan.
 
Tu je i portal javnih nabavki, na kojem će biti objavljivani rokovi, koji će važiti od momenta objave, oglasi malih i velikih vrednosti, konkursna dokumentacija, objava obaveštenja o pokretanju pregovaračkog postupka i druga dokumenta. od septembra će zaživeti i registar ponudjača. Uvedena je i neophodna realna procena na tržištu vrednosti nabavke, kao i obaveza da se prvobitno utvrđena i opredeljena sredstva za javne navake mogu tokom godine povećati za maksimalno 10 posto izuzev u slučajevima elementarnih nepogoda ili nekih drugih vanrednih situacija.

Na prezentaciji je istaknuto da su od 400.000 dinara do tri miliona dinara male nabavke, a iznad tog iznosa su nabavke velike vrednosti i ako je godišnja vrednost javnih nabavki preko milijardu dinara, naručilac je dužan da donese interni plan za sprečavanje korupcije.

Daliborka Srećkov, rukovodilac Grupe za stručne poslove u Upravi za javne nabavke i član Radne grupe za izradu novog Zakona o javnim nabavkama prezentovala je dodelu ugovora, poništenje i ništavost ugovora i prekršaje. Ona je konstatovala činjenicu da se ponuda po novom zakonu ne može odbiti iz formalnih nedostataka, već to može da se učini samo ukoliko postoje neki bitni razlozi i nedostaci.

Saša Varinac, predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki upoznao je privrednike sa nadležnostima Republičke komisije i postupkom zaštite prava, a nakon toga je usledila stručna rasprava uz brojna pitanja predstavnika naručilaca i ponuđača, koji su u PKS dobili i konkretne odgovore u vezi sa primenom Zakona o javnim nabavkama, navodi se u saopštenju PKS.

Ovo je prvi skup o novom Zakonu o javnim nabavkama, koji se primenjuje od 1. aprila. Cilj je bio da se ponuđači i nauručioci informišu o novinama u oblasti javnih nabavki i o usaglašavanju srpskog zakonodavstva sa propisima Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik