Srbija će uvoziti radnu snagu!

Bez autora
Feb 06 2011

U narednih desetak godina, može se očekivati priliv radnika iz zemalja u okruženju, ali i građana Turske i arapskih zemalja u Srbiju. Možda zvuči neverovatno, ali procene demografa i sociologa pokazuju da će Srbija u bliskoj budućnosti biti prinuđena da uvozi radnu snagu. Tako, u narednih desetak godina, možemo da očekujemo priliv radnika iz zemalja u okruženju, ali i građana Turske i arapskih zemalja. U Srbiji trenutno živi oko 23.000 stranaca. Pored onih koji su na privremenom radu, najčešće na upravljačkim i menadžerskim pozicijama u stranim firmama, nemali je broj i onih koji su došli da ovde traže bolju budućnost za sebe i svoju porodicu. Prve porodice koje dolaze iz arapskih zemalja i iz Turske su pioniri i za njima će pristići novi radnici.

Srbija će uvoziti radnu snagu!U narednih desetak godina, može se očekivati priliv radnika iz zemalja u okruženju, ali i građana Turske i arapskih zemalja u Srbiju, procenjuju demografi i sociolozi.

Možda zvuči neverovatno, ali procene demografa i sociologa pokazuju da će Srbija u bliskoj budućnosti biti prinuđena da uvozi radnu snagu. Tako, u narednih desetak godina, možemo da očekujemo priliv radnika iz zemalja u okruženju, ali i građana Turske i arapskih zemalja.

U Srbiji trenutno živi oko 23.000 stranaca. Pored onih koji su na privremenom radu, najčešće na upravljačkim i menadžerskim pozicijama u stranim firmama, nemali je broj i onih koji su došli da ovde traže bolju budućnost za sebe i svoju porodicu.

Vahid Abiad, doseljenik iz Tunisa, živi u Beogradu dve godine. Kaže da uz kafić koji vodi lakše zarađuje nego u zemlji gde je rođen. Planira da u Srbiju dovede i brata, jer smatra da obojica imaju više šansi ovde nego u domovini.

"Ja sam završio fakultet za ekonomiju i vidim da će u Srbiji za četiri do pet godina biti kao u EU. Ja hoću da živim ovde i da radim ovde", rekao je Abiad.

Ilmaz Igit je Turčin. U Beogradu se bavi ugostiteljstvom. Želi da njegov sin zaigra košarku za neki srpski klub, a ako bude dovoljno dobar - i za reprezentaciju. Kaže da u Srbiji može da se zaradi dobro.

"Teško je bilo, a zadnje tri-četiri godine je super", kaže Ilmaz.

Očekuju se novi radnici

Vladimir Nikitović smatra da su prve porodice koje dolaze iz arapskih zemalja i iz Turske - pioniri i da će za njima pristići novi radnici.

Srbiji, kao 4. zemlji u svetu po starosti stanovništva, biće potrebni radnici koji će puniti penzioni fond u budućnosti.

"Projekcije koje mi radimo nedvosmisleno govore da će Srbiji u jednoj veoma bliskoj budućnosti, u narednih pet do deset godina, trebati jedan značajan broj radne snage, emigranata koji će doći u našu zemlju", rekao je Vladimir Nikitović iz Instituta za sociološke studije.

"Možda nama zvuči čudno da neko hoće da dođe da zasnuje radni odnos, ali postoje i one zemlje u kojima situacija ekonomska i šira društvena teža nego kod nas", kaže Nikitović.

Ovo neće biti prvi put da zemlju odakle ljudi odlaze u inostranstvo naseljavaju imigranti koji upravo tu vide bolje uslove za život. Tako nešto, u poslednjih 20 godina, dogodilo se i Italiji koja je od pretežno emigrantska zemlja, a sada u samom evropskom vrhu po broju imigranata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik