Srbija lider u Evropi po broju žena u IT sektoru

Bez autora
Apr 29 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je naša zemlja lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica četvrte industrijske revolucije. Brnabić je u Beogradu, na obeležavanju Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale tom događaju poručila da su najveći potencijal Srbije i da će Vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Srbija lider u Evropi po broju žena u IT sektoruPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je naša zemlja lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica četvrte industrijske revolucije.

Brnabić je u Beogradu, na obeležavanju Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale tom događaju poručila da su najveći potencijal Srbije i da će Vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Mislim da su naša pamet, znanje i obrazovanje tako jaki da uskoro možemo da, u svetu četvrte industrijske revolucije, u kojem živimo, postanemo jedan od lidera u Evropi, rekla je premijerka i dodala da je potrebno da imamo hrabrosti i spremnosti da se menjamo.

Prema njenim rečima, Vlada ima dva prioriteta – digitalizaciju i obrazovanje, pri čemu četvrta industrijska revolucija pruža našoj zemlji šansu da nadoknadi sve što je ranije propustila u razvoju.

Mislim da imamo šansu koju dugo vremena nećemo imati. Imamo znanje i ogroman potencijal i možemo da budemo pobednice četvrte industrijske revolucije, da promenimo društvo i zemlju i napravimo lepšu, jaču i srećniju državu, dobar dom za vas, poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je preduslov za to obrazovanje, podsetivši na to da je naša zemlja ove nedelje postala 23. punopravna članica CERN-a, kao i da se mnogo ulaže u uvođenje digitalnih udžbenika.

Prema njenim rečima, pet puta je povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, a od 1. januara ove godine uveden je i Fond za nauku.

To su potpuno novi prioriteti naše države kako bismo mladima pružili bolju šansu i zajedno sa njima napravili konkurentnu državu i društvo, otvorenu zemlju koja se ne plaši izazova, objasnila je ona.

Brnabić je devojčicama poručila da veruju u sebe, da ne pristaju na podele, kao i da idu napred i budu hrabre, a da će ih država u tome podržati.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ukazala je na to da postoji rodni jaz u sektoru informacionih tehnologija, ali da Srbija mora da nastavi da podstiče prevazilaženje rodnih razlika i neravnopravnosti u digitalnom svetu.

Matić je navela da nema dovoljno žena u IKT sektoru jer su devojke pre svega usmerene na društvene nauke, medicinu, umetnost, pravo i ekonomiju, ali je podsetila na to da je u zemljama Evropske unije situacija još lošija.

Ona je istakla da će Evropi biti potrebno 15 do 20 godina da dostigne sadašnji nivo Srbije po pitanju rodne ravnopravnostu u IKT sektoru.

Prema postojećim trendovima, rodni balans će biti uspostavljen tek 2050. godine, ali to se mora desiti mnogo ranije i Srbija želi da pruži svoj doprinos, navela je Matić.

Konferenciji, kojom se obeležava Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (Dan devojaka u IKT), u Palati Srbija prisustvovalo je približno 300 učenica iz 12 osnovnih škola iz Srbije.

Na ovom skupu uručene su nagrade učenicama za najuspešnije video-radove "Devojke u IKT-u za bolji svet".

Međunarodni dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) uspostavljen je 2010. na inicijativu Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU). Do sada je više od 357.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlji širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik