Srbija među naj destinacijama za aktivan odmor

Bez autora
May 11 2014

Britanski "Gardijan" napravio je listu najboljih evropskih destinacija za aktivan odmor, među kojima se našla i Srbija. Ako vaša ideja o aktivnom odmoru podrazumeva pre sedenje, nego spuštanje niz brdo na dva točka, Blue Plum Escapes ima rešenje za vas. Možete odsesti u renoviranim kućama starim oko 200 godina u vinogradarskoj dolini Župa u Srbiji, gde možete tokom nedelje da uživate u seansama joge, pešačite u prirodi ili pohađate časove kuvanja. Takođe, imaćete priliku da se upoznate sa raznim zanatima, uključujući i to da naučite da pletete, heklate, bavite se grnčarijom i tkanjem. I da se opustite", piše Suzan Grinvud, novinarka "Gardijana". Još neke od destinacija koje su se našle na ovoj listi najboljih destinacija za aktivan odmor su i Italija, Francuska, Španija, Finska, Hrvatska. Tako, na primer, "Gardijan" preporučuje brdski biciklizam u Finale Ligure u Italiji, navodeći da je to mesto prava meka za planinare i bicikliste. Takođe, u Mountain Bike Lodge u San Filipu, pored dobrog smeštaja, postoje staze za početnike, ali i one malo iskusnije bicikliste.

Srbija među naj destinacijama za aktivan odmorBritanski "Gardijan" napravio je listu najboljih evropskih destinacija za aktivan odmor, među kojima se našla i Srbija.

"Ako vaša ideja o aktivnom odmoru podrazumeva pre sedenje, nego spuštanje niz brdo na dva točka, Blue Plum Escapes ima rešenje za vas. Možete odsesti u renoviranim kućama starim oko 200 godina u vinogradarskoj dolini Župa u Srbiji, gde možete tokom nedelje da uživate u seansama joge, pešačite u prirodi ili pohađate časove kuvanja. Takođe, imaćete priliku da se upoznate sa raznim zanatima, uključujući i to da naučite da pletete, heklate, bavite se grnčarijom i tkanjem. I da se opustite", piše Suzan Grinvud, novinarka "Gardijana".

Još neke od destinacija koje su se našle na ovoj listi najboljih destinacija za aktivan odmor su i Italija, Francuska, Španija, Finska, Hrvatska...

Tako, na primer, "Gardijan" preporučuje brdski biciklizam u Finale Ligure u Italiji, navodeći da je to mesto prava meka za planinare i bicikliste. Takođe, u Mountain Bike Lodge u San Filipu, pored dobrog smeštaja, postoje staze za početnike, ali i one malo iskusnije bicikliste.

Još jedna od destinacija za planinare je Korzika u Francuskoj. Sardinija već ima reputaciju savršenog mesta za alpiniste, ali Korzika je takođe izazovna destinacija, naročito za početnike. U gradu Korte u srcu ostrva, organizuju se i kursevi penjanja koji traju oko nedelju dana.

Za one koji bi ipak da odmor provedu na dva točka, bolji izbor je trijatlon u Morzinu u Francuskoj. Trening trijatlona na francuskim Alpima, zajedno sa profesionalcima u ovom sportu, verovatno su najaktivniji odmor koji možete da zamislite.

Pored pešačenja Kamino de Santijagom u Španiji, ovde takođe možete da naučite španski jezik upravo dok šetate. Svakog dana se organizuju rute pešačenja u trajanju od oko pet sati, tokom kojih se organizuju tri časa od po 50 minuta na kojima se uči jezik.

Hendrik Morkel je vodič takozvanih bekpekera u Finskoj, a ove godine organizuje dva kursa raftinga za početnike. Kurs podrazumeva obuku na čamcima na naduvavanje, koje polaznici mogu spakovati u svoje rančeve i poneti sa sobom dok istražuju sve lepote ove zemlje.

Skejtbrod i surf oduvek su bili usko povezani, a Art Surf kamp u Galiciji, Španija, nudi kurseve na kojima će polaznici naučiti i jedno i drugo. Takođe, tu su i aktivnosti koje podrazumevaju časove joge i tenisa.

Na listi zemalja preporučenih za aktivni odmor našla se i naša komšijska zemlja, Hrvatska. Tamo možete naučiti kako da se opustite, a Wellbeing Escapes nudi holističke masaže, spa usluge, korišćenje brojnih sportskih centara. Kada se zadovoljite svim tim i opustite se, možete da uživate u Dubrovnikku i istražujete njegovu istoriju.

Ostvro Gozo na Malti veoma je malo - prečnika je svega 14 kilometara, ali zato nudi pregršt različitih aktivnosti. Usponi nisu poput onih na Alpima, ali svejedno, dovoljni su za uživanje u biciklizmu, a odlično je mesto i za ljubitelje ronjenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik