Srbija po inovacijama na 29. mestu od 34 zemlje

Bez autora
Mar 07 2011

Srbija se na najnovijoj listi Evropske unije (EU) indeksa inovacije i inovativnosti nalazi na 29. mestu od 34 zemlje, što je alarmantan podatak. Pitanje intelektualne svojine važno je za Evropsku komisiju i mišljenje Brisela o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Srpska vlada ulaže napore da se unapredi taj sektor. Pristupanje Srbije Evropskoj organizaciji za patente (EPO) u oktobru 2010. "značajan je korak napred". Srbija je u prethodnom periodu usvojila potrebne zakone, što je pozitivno ocenjeno u izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama. U Srbiji se priprema i Zakon o patentima i radi se na donošenju još nekih zakona, a sve su to ohrabrujući znaci.

Srbija po inovacijama na 29. mestu od 34 zemljeSrbija se na najnovijoj listi Evropske unije (EU) indeksa inovacije i inovativnosti nalazi na 29. mestu od 34 zemlje, što je alarmantan podatak.

Šef odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Alberto Kamarata je izjavio da je pitanje intelektualne svojine važno za Evropsku komisiju i mišljenje Brisela o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, ali i pohvalio srpsku vladu za napore da se unapredi taj sektor.

Kamarata je istakao da je pristupanje Srbije Evropskoj organizaciji za patente (EPO) u oktobru 2010. "značajan korak napred" i naveo da je Srbija u prethodnom periodu usvojila potrebne zakone, što je pozitivno ocenjeno u izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama.

On je kazao da se u Srbiji priprema i Zakon o patentima i radi na donošenju još nekih zakona dodajući da su sve to "ohrabrujući znaci".

Potrebno je, istakao je Kamarata, da se podigne svest o značaju intelektualene svojine, a naročito kod sudova koji moraju da budu u dovoljnoj meri specijalizovani za to i najavio da će EU pružiti finansijsku podršku Srbiji.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj Radosav Cerović je upozorio da je broj patenata koji je nastao naučno istraživački radom veoma mali i da na godišnjem nivou iznosi svega šest ili sedam.

On je rekao da je to neprihvatljivo i da postoji mnogo veći potencijal, koji je neiskorišćen i da je glavni cilj da se podigne nivo transfera pronalazaka u privredu.

Sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS Danica Mićanović je rekla da je Srbija na začelju liste EU u oblasti inovativnosti, ali da je po aktivnosti mladih od 20 do 24 godine iznad proseka, kao i da je Srbija zemlja u usponu prema rezultatima naučno istraživačkog rada.

Ona ja kazala da je potrebno u većoj meri zaštititi intelektualnu svojinu i omogućiti bolju povezanost nauke i privrede.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić je navela da su patenti i njihova primena veoma korisni za privredu, dostizanje modernijih tehnologija, prodor na evropsko tržište i privlačenje direktnih stranih investicija.

Evropska organizacija za patente, koja u punopravnom članstvu ima 38 zemalja, a u dve države je na snazi sistem proširenja evropskih patenata, ima za cilj da ojača saradnju između evropskih država i stvori jedinstveni evropski patentni sistem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik