Srbijašume: Ogromna potražnja za ogrevnim drvetom, nejasno zašto su stovarišta peleta prazna

Bez autora
Aug 11 2022

Direktor Javnog preduzeća "Srbijašume" Igor Braunović kaže za RTS da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da su "Srbijašume" na današnji dan isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, zbog čega mu, kako ističe, nije jasno zbog čega su stovarišta prazna. Naglašava da potražnja za ogrevnim drvetom enormno raste i da je najveća u Beogradu.

Od 5. avgusta na snazi je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara za tonu. Zabranjen je i izvoz peleta i ogrevnog drveta kako bi se stabilizovalo tržište.

Kod "Srbijašuma" kubik drva bio je 150 odsto jeftiniji nego na tržištu, pa im je Vlada odobrila i povećanje cene za 15 odsto.

Na stovarištima sve što stigne već je ugovoreno, odmah se isporučuje domaćinstvima i prave se nove liste čekanja – i za drva i za pelet. Snabdevači i proizvođači peleta kažu da normalizacija tržišta zavisi sada od "Srbijašuma".

Direktor Javnog preduzeća "Srbijašume" Igor Braunović kaže da mere Vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče "neosnovano divljanje cena peleta".

"Što se isporuka Srbijašuma tiče prema peletarima, ona je nastavljena u još većem obimu i biće nastavljena. Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40 i 50 procenata sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji", ističe Braunović.

Kaže i da je povećan broj proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači kažu da čekaju sirovinu od Srbijašuma, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

"Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši", ističe Braunović.

"Ne želimo da primimo porudžbine koje ne možemo da ispoštujemo"

Braunović naglašava da imaju veliki problem radne snage, pogotovo fizičke radne snage koja radi teške poslove u šumarstvu - seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska.

Kubik drva kod "Srbijašuma" košta 4.000 dinara, ali je odobreno povećanje. Braunović kaže da će cena biti povećana za 15 procenata, pa će iznositi oko 5.300 dinara.

I građani se mogu javiti gazdinstvima i direktno kupiti drva, međutim Srbijašume su 25. jula privremeno obustavile prodaju.

Braunović ističe da su organizovali kol-centar zbog ogromne potražnje, ali da se javljaju i oni koji, kako kaže, nikada nisu kupovali drva od Srbijašuma. Naglašava da ne žele da budu neozbiljni i prime porudžbine koje ne mogu da ispoštuju.

"Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine", navodi Braunović.

Ističe da potražnja enormno raste i da je najveća u Beogradu. "Tu ćemo malo imati problem jer nemamo tu sirovinu u gradu Beogradu i okolini. Moraće da se dovozi iz naših drugih gazdinstava, što će svakako povećati cenu", ističe Braunović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik