Srbiji nedostaju IT kadrovi

Bez autora
Dec 03 2013

Ključni problem domaćeg sektora informacionih tehnologija ( IT) je u nedostatku IT kadrova, koji bi omogućili da Srbija brzo i kvalitetno iskoristi svoje informaciono-tehnološke mogućnosti. Srbija neće imati neko bezgranično vreme da iskoristi svoje IT potencijale na pravi način i ako u predstojećem periodu ne budemo napravili odgovarajući strategiju da bismo iskoristili to što imamo, ta prilika nam se neće ponovo ukazati”, rekao je direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja na konferenciji “Sofbiz” - “Softver za biznis”. Šolaja je izjavio da se u našoj zemlji mnogo više priča o IT sektoru nego što se konkretno radi ali je ocenio da ohrabruje to što novi ministar privrede Saša Radulović prepoznaje potencijale IT sektora i najavljuje pomoć države u počinjanju poslova u toj oblasti, posredstvom fondova ili podsticajnim merama. Na skupu o tome kako domaćoj poslovnoj zajednici pomoći da otkrije dobrobiti uvođenja softverskih rešenja u svoje poslovanje, radi efikasnijeg nastupa na domaćem i stranom tržištu, Šolaja je podsetio na podatak da u Srbiji tek svako deseto preduzeće koristi neki ozbiljniji softver.

Srbiji nedostaju IT kadroviKljučni problem domaćeg sektora informacionih tehnologija ( IT) je u nedostatku IT kadrova, koji bi omogućili da Srbija brzo i kvalitetno iskoristi svoje informaciono-tehnološke mogućnosti, izjavio je danas direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

“Srbija neće imati neko bezgranično vreme da iskoristi svoje IT potencijale na pravi način i ako u predstojećem periodu ne budemo napravili odgovarajući strategiju da bismo iskoristili to što imamo, ta prilika nam se neće ponovo ukazati”, rekao je on na konferenciji “Sofbiz” - “Softver za biznis”.

Šolaja je izjavio novinarima da se u našoj zemlji mnogo više priča o IT sektoru nego što se konkretno radi ali je ocenio da ohrabruje to što novi ministar privrede Saša Radulović prepoznaje potencijale IT sektora i najavljuje pomoć države u počinjanju poslova u toj oblasti, posredstvom fondova ili podsticajnim merama.

Na skupu o tome kako domaćoj poslovnoj zajednici pomoći da otkrije dobrobiti uvođenja softverskih rešenja u svoje poslovanje, radi efikasnijeg nastupa na domaćem i stranom tržištu, Šolaja je podsetio na podatak da u Srbiji tek svako deseto preduzeće koristi neki ozbiljniji softver.

“To je velika šteta, jer uvođenjem računarskih, odnosno softverskih rešenja i usluga znatno povećavamo konkurentnost naših kompanija”, istakao je čelni čovek klastera koji okuplja 27 članica iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Poslovanje korisno društvu u celini

Predstavnici tog klastera pomažu domaćim kompanijama, da putem Interneta, izađu na nova tržišta i “povećaju svoju vidljivost”, rekao je Šolaja i naglasio da uvođenje informaciono-komunikacionih rešenja u poslovanje može da bude korisno ne samo kompaniji nego društvu u celini.

On je dodao da bi IT potencijale naše zemlje trebalo iskoristiti na taj način da privlačimo svetske IT kompanije tako da “udružuju svoj kapital sa našom, domaćom pameću i da tako napadamo svetsko tržište”, a ne da te kompanije dolaze ovde motivisane isključivo našim kadrovima.

Šolaja je podsetio da Vojvođanski IKT klaster već duže radi na popularizaciji IT profesije među učenicima i njihovim roditeljima, ističući između ostalog da to “nisu studije za genijalce već za vredne ljude”.

Prošle godine je u Srbiji upisano oko 5.500 studenata računarskih studija, što je veliki uspeh u odnosu na prethodni period, kazao je on izrazivši nadu da će taj trend biti nastavljen, jer bi mladi trebalo da znaju da “posle takvih studija neće čekati ni dan na posao”.

Na konferenciji “Softbiz” razmatrana su pitanja uređivanja poslovnog procesa u preduzećima i drugim organizacijama, pomoći IT u dobijanju pravovremenih, tačnih i kvalitetnih informacija, kao i to kako savremena IT rešenja mogu da pomognu poljoprivrednim kompanijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik