Srbiji neophodni hoteli za masovni turizam

Bez autora
Apr 29 2013

Prestonici Srbije, Beogradu, neophodni su veliki turistički hoteli sa tri zvezdice, jer tek tada bi turoperatori počeli masovnije da dovode goste u našu zemlju. U ovom trenutku najveća greška bi bila gradnja poslovnih hotela sa četiri zvezdice". Neophodni su nam komercijalni hoteli koji mogu da prihvate velike grupe, a Srbija nema takozvane turističke, već uglavnom poslovne. Ne zarađuje se novac od malog broj turista koji plaćaju mnogo. Naprotiv, zarada je u masovnosti. Bez obzira što svi idu ka održivom turizmu i malim grupama, ekonomski gledano činjenica je da se brojem dolazaka turista povećava i prihod. U Srbiji radi 286 hotela, a od toga 92 imaju tri, a 67 četiri zvezdice. Beograd ima samo 19 hotela sa tri, a 26 sa četiri zvezdice. Zanimljivo je, međutim, da Srbija ima najviše - 94 hotela sa dve zvezdice. Takođe, imamo više hotela sa jednom (22) nego pet zvezdica (11).

Srbiji neophodni hoteli za masovni turizamPrestonici Srbije, Beogradu, neophodni su veliki turistički hoteli sa tri zvezdice, jer tek tada bi turoperatori počeli masovnije da dovode goste u našu zemlju.

Zato direktor Udruženja hotelijera (HORES) dr Georgi Genov smatra da bi "u ovom trenutku najveća greška bila gradnja poslovnih hotela sa četiri zvezdice".

- Neophodni su nam komercijalni hoteli koji mogu da prihvate velike grupe, a Srbija nema takozvane turističke, već uglavnom poslovne - kaže Genov.

- Ne zarađuje se novac od malog broj turista koji plaćaju mnogo. Naprotiv, zarada je u masovnosti. Bez obzira što svi idu ka održivom turizmu i malim grupama, ekonomski gledano činjenica je da se brojem dolazaka turista povećava i prihod.

U Srbiji radi 286 hotela, a od toga 92 imaju tri, a 67 četiri zvezdice. Beograd ima samo 19 hotela sa tri, a 26 sa četiri zvezdice.

Zanimljivo je, međutim, da Srbija ima najviše - 94 hotela sa dve zvezdice! Takođe, imamo više hotela sa jednom (22) nego pet zvezdica (11).

Protekle godine zabeležen je porast broja hotela, a podneto je 146 zahteva za kategorizaciju. Ipak, činjenica je da čitava Srbija ima upola manje hotela od Beča, koji ima isti broj stanovnika kao Beograd.

Genov kaže da bi naši hotelijeri i ugostitelji morali da budu kreativniji i da osmišljavaju tematske sadržaje iz oblasti muzike, sporta, kulture... Nemamo more, ali nam berićet od turizma može biti veći. Budućnost srpskog turizma može biti u zanimljivoj, nesvakidašnjoj ponudi. Turiste više ne zadovoljava klasičan hotel sa noćenjem i doručkom.

Gazde i direktori

Srpsko hotelijerstvo ima problem, a on se ogleda u odnosu vlasnika i menadžmenta - kaže Genov.

- Kod nas vlasnici i dalje žele da upravljaju hotelima umesto menadžmenta, a našim hotelima je sada više nego ikada potreban sposoban i dobar menadžment. Svaki hotel mora da ima za svoj cilj prosečnu popunjenost 65 odsto kao u svetu, a kod nas su hoteli jedva popunjeni od 30 do 35 odsto. Vlasnici naših hotela smatraju da ako imaju 100 soba treba da imaju i prihod od svih soba, pa gazde smatraju da su oštećene za profit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik