Srpska malina dominira na američkom tržištu

Bez autora
May 08 2024

Kako prenosi portal EastFruit, tokom protekle godine Ukrajina se našla među prvih pet najvećih izvoznika smrznute maline u Sjedinjene Američke Države, nadmašujući sve druge neameričke dobavljače, sa izuzetkom Srbije.

Nasuprot tome, Poljska, uprkos svojim naporima da zaštiti svoje tržište od ukrajinske konkurencije, zabeležila je pad u ovom rangiranju i sada se nalazi na osmom mestu, prenosi Agro TV.

U periodu između aprila 2023. i marta 2024. ukrajinski izvoz smrznutih malina u SAD dostigao je 265 tona. Iako ova količina može da izgleda skromno, ona označava ključni pomak sa sporadičnih probnih isporuka na konzistentan izvoz velikih razmera, koji iznosi dva do tri morska kontejnera mesečno. Ovaj strateški potez omogućio je Ukrajini da nadmaši etablirane izvoznike poput Poljske, Belgije, Francuske, Kine i Maroka u smislu količine isporučene na tržište SAD.

"Pre deset godina Ukrajina je praktično bila odsutna sa scene izvoza smrznute maline, kojom su tada dominirale SAD i Srbija", primećuje Andrij Jarmak, ekonomista iz Odeljenja za investicije Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), i dodaje:

"Pre samo pet godina, 2018-19, Ukrajina je počela da ostavlja svoj trag na globalnom tržištu malina. Danas je spremna da postane svetski lider u ovom sektoru".

Jarmak takođe primećuje potencijalni uticaj tekućeg sukoba Ukrajine i Rusije na rast sektora. Ipak, od 2024. Ukrajina je jedna od retkih evropskih država u kojoj se površine uzgajanja maline nisu smanjile, a prerađivački kapaciteti su se, zapravo, proširili. Šta više, tržišni izgledi za ukrajinske proizvođače maline su veoma povoljni, sa porastom tražnje širom Evrope, što ukazuje na obećavajuću sezonu.

Ključni cilj ukrajinske industrije jagodičastog voća je da diverzifikuje svoja izvozna tržišta, čime se smanjuje oslanjanje na ponudu iz Poljske. Porast izvoza smrznutih malina u SAD se zato smatra veoma ohrabrujućim razvojem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik